Bár a Vaskupola a világ egyik leghatékonyabb védelmét képezi rakéták ellen, az izraeli hadsereg nem tudhatja magát biztonságban a szabad ég alatt – a Hamász ugyanis a hétköznapi hadieszközök helyett egyre jobban improvizál, olcsó drónjaik pedig legalább annyi kárt okoznak, mint a fegyvereseik – írta a Bloomberg.

EDITORS NOTE: Graphic content / An Israeli drone flies over head at the Israeli-Gaza border on October 12, 2023, as battles between Israel and the Hamas movement continue for the sixth consecutive day. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants entered Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in the Gaza Strip enclave on October 8. (Photo by JACK GUEZ / AFP) olcsó drón
Az izraeli–Hamász háborúban a világ legmodernebb légvédelmi rendszere alulmarad az olcsó drónokkal szemben.
Fotó: AFP

Az október 7-i példátlan méretű terrortámadást nem a megszokott rakétatűz, hanem csöndes zúgás előzte meg, amit több ezer házi gyártmányú vagy az interneten pár száz dollárért megvásárolt drón adott ki. Ezek a távirányított, amatőr hadigépezetek pedig bombákat dobtak, légvédelmi állásokat tettek használhatatlanná és kamerákat iktattak ki, megteremtve ezzel a példátlan mészárlás színterét.

Ez a taktika a Gázai övezet inváziója alatt is folytatódik, és az orosz–ukrán háborúhoz hasonlóan, a drónok súlyos károkat okoznak az izraeli hadsereg soraiban, valamint a civilek között is terrortámadásokat hajtanak végre.

A hadseregek már több mint két évtizede hadseregei használnak drónokat konfliktusokban – maga Izrael büszkélkedhet a Közel-Kelet egyik legnagyobb pilóta nélküli légiflottájával. Napjainkban azonban a hipermodern, milliárd dolláros hadigépezetek mellett az olcsó, kereskedelmi forgalomban lévő rendszerek futótűzként terjednek a világ konfliktusaiban, mivel azokra nincsenek felkészülve a reguláris hadseregek.

Izrael már korszerűsítette Vaskupola-rendszert – amely elfogórakétákkal védekezik a beérkező rövid hatótávolságú rakéták ellen –, hogy felismerje a nagyméretű drónokat, de a Hamász számos eszköze még mindig képes átjutni, hiszen túl kicsik ahhoz, hogy észrevegyék őket. Ezek ellen ráadásul nem lehet tradicionális módon védekezni, hiszen alacsonyan repülnek és fürgék is, könnyen kikerülve a kilőtt rakétákat és veszélybe sodorva a civileket.

A hadsereg most egy újfajta rendszert fejleszt izraeli startupok és önkéntesek segítségével, amely lézerek használatával iktatná ki ezeket az olcsó drónokat, ám az eszköz legkorábban egy év múlva állhatna szolgálatba országszerte.

Elbíztuk magunkat, és azt hittük, hogy egyre fejlettebb technológiák ellen kell majd védekeznünk. Most azt látjuk, hogy a legmodernebb megfigyelő és elhárító rendszereink alulmaradnak olyan eszközökkel szemben, amit az utcán is meg lehet venni

– mondta Bentzion Levinson, a Heven Drones vezérigazgatója, amely az izraeli hadseregnek gyárt nagy hatótávolságú drónokat.

Záporoznak az olcsó drónok Ukrajnára és Oroszországra

Mind a két fél arról számolt be, hogy az éjjel lelőtt egy csomó ellenséges drónt.