Egy veszélyeztetett és szigorúan védett cápafajt, kék cápát fogott ki egy helyi horgász Neum közelében a tengerben – számol be róla a horvát Index a Hercegovina.info alapján, és hozzáteszi, hogy egy 12 kilogramm körüli kölyökről van szó.

kékcápa adria
Fotó: Hercegovina.info

A portál szerint ez a faj nem ritka az Adriai-tengerben, de a mélyben élnek, és ritkán közelednek a parthoz. Ha megközelítik a partot, az többnyire a téli hónapokban történik.

Bár Horvátországban szigorúan tilos ennek a fajnak a vadászata és zaklatása, most egy horgász halászhálójába beleakadt, és azelőtt elpusztult, mielőtt kihúzták volna a tengerből.

Ezt a fajt a világ egyik legveszélyesebb és az Adriai-tenger legveszélyesebb cápájaként tartják számon, mert a nagy fehér cápához hasonlóan vonzódik a vérhez. Amellett, hogy halakat és sirályokat is zsákmányul ejthet, a tenger felszínén akár az embert is megtámadhatja.

Nem kis termetűek, átlagosan három és fél és négy méter között nőnek, súlyuk eléri a 150 kilogrammot.

Utoljára ötven éve halt meg ember cápatámadásban az Adrián

Kevésbé közismert, hogy volt már a történelemben cápatámadás a horvát tengerparton. Ilyen esetet jegyeztek fel 1934-ben, 1955-ben és 1960-ban, valamint 1965-ben is elhunyt egy turista cápatámadás következtében. Az utolsó feljegyzett halálos cápatámadás 1973-ban történt, 2008-ban pedig az utolsó két olyan támadás volt, amikor az áldozatok nem sérültek meg halálosan.

kékcápa adria
Fotó: Hercegovina.info

 

Ezt kell tenni, ha cápával találkozunk

Ugyan minimális az esélye, hogy az Adrián megtámadja a fürdőzőt egy cápa, de ha mégis bekövetkezne egy ilyen találkozás, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha pánikba esünk.

 

Ne fröcskölj, mert ezzel csak felizgatod és felkelted a cápa érdeklődését

– mondta a CNN-nek egy cápaszakértő. Richard Pierce hozzátette: a cápának nincsen mancsa vagy keze, ezért ami érdekli, a szájába veszi. Ezért sok találkozó nem vezetett halálhoz, de komolyabb sérülésekhez sem. Viszont ha elkezdünk úszni vagy fröcskölni, akkor szinte biztosra vehető a támadás.

Mivel a cápa lesből támad, törekedni kell a szemkontaktus fenntartására – magyarázta Pierce. Rámutatott: ha folyamatosan megfordulunk, hogy a szemébe nézzünk, megnehezítjük számára a támadást. A szakértő kiemelte: amennyiben a cápa egyértelműen támad, igyekezzünk nagyobbnak tűnni a vízben, viszont ha csak elhalad mellettünk, inkább gömbölyödjünk össze, próbáljunk apróbbnak látszani. A cápatámadás egyik oka az lehet, hogy a cápa a táplálékforrás miatt vetélytársként tekint ránk.