Közélet

Újabb eljárást indít az EU a Meta ellen, ezúttal a gyermekvédelem van porondon

Az Európai Bizottság újból eljárást indított a Meta ellen. Az EU ezúttal a gyermekvédelem kapcsán vizsgálja a Facebookot és az Instagramot.

Az Európai Bizottság (EB) hivatalos eljárást indított annak felmérésére, hogy a Meta (a Facebook és az Instagram szolgáltatója) megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA) a kiskorúak védelmével kapcsolatos területeken. A bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei – beleértve azok algoritmusait – viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél, és úgynevezett „nyúlüreg-effektusokat” hozhatnak létre.

Újabb eljárást indít az EU a Meta ellen, ezúttal a gyermekvédelem van porondon / Fotó: Omar Marques

Az eljárás megindítása a Meta által 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés előzetes elemzésén, a Meta által a bizottság hivatalos tájékoztatáskérésére adott válaszokon (a kiskorúak védelmével és a kockázatértékelés módszertanával kapcsolatban), nyilvánosan elérhető jelentésein alapul és a bizottság saját elemzése.

Az EB szerint a Meta alkalmazásainak egyes részei addiktív viselkedést okozhatnak.

A hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza a bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések elfogadására. Az EB felhatalmazással rendelkezik arra is, hogy elfogadja a Meta kötelezettségvállalásait az eljárás során felmerült problémák orvoslására. Meta viszont megfelel a DSA-követelményeknek azzal kapcsolatban, hogy megfelelő védelemmel látják el a kiskorúakat a felnőtt tartalmakkal szemben. 

A Meta egy éve több mint egymilliárd eurós bírságot kapott az EU-tól, miután nem tett eleget az arra vonatkozó uniós kérésnek, hogy ne küldje át az európai polgárok adatait az óceánon. Az EU-s hatóságok szerint így a szenzitív adatokhoz az amerikai titkosszolgálatok is (könnyebben) hozzáférhetnek.

 

Európai Unió Instagram DSA Facebook Meta
Kapcsolódó cikkek