A hónapok óta tartó bojkott után számos világhírű előadó zenéje újra elérhető a kínai TikTok közösségi platform felhasználói számára. A Universal Music Group csütörtökön közölte, hogy az új szerződéssel – amely magában foglal új promóciós, illetve kereskedelmi megállapodásokat, továbbá a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó megkötéseket – a kiadó dalszerzői és népszerű előadói több pénzhez is jutnak.

Berlin,2021:,The,Logo,Of,The,Brand,"universal,Music",,Logo
A TikTok és a Universal megállapodott / Fotó: Shutterstock

A világ zenei termékének egyharmadát irányító lemezkiadó-óriás és a közösségi platform még februárban nyilvános viszályba kezdett egymással. A Universal felszólította a TikTokot, hogy távolítsa el a kiadó zenéit a platformról, mert nem tudtak megállapodni a fizetési feltételekkel kapcsolatban, és mert a TikTok csupán töredékét lenne hajlandó kifizetni annak a díjnak, amelyet más közösségi oldalak fizetnek a zenei katalógushoz való hozzáférésért. Ezért a Universal bejelentette, hogy a szerződés január 31-i lejártával leállítja a TikTok számára történő tartalom licencelését a dalok használatáért – írta a The Financial Times.

A kialakult viszály miatt a Universal előadói nem tudták elérni a TikTokot használó több milliárdos közönséget. 

Sir Lucian Grainge, a Universal Music Group vezérigazgatója most azt mondta, hogy a vita pozitívan zárult, és megegyeztek a platformbiztonság, a díjazás és a mesterséges intelligencia használatát érintő kérdésekben.

Továbbá azt is kijelentette, hogy az előadók és a dalszerzők javadalmazása magasabb lesz, mint a kínai platformmal való korábbi szerződésük során. A TikTok-felhasználók újra meghallgathatják a Universal Music Group zenéjét, valamint felhasználhatják a dalait videók készítésére is.

A megállapodás részeként a két fél együtt fog dolgozni a TikTok e-kereskedelmi szolgáltatásait használó bevételek növelésén, valamint a Universal Music Group művészeit világszerte támogató kampányokon. Emellett a zenei óriásvállalat és a közösségi platform együtt lép fel az emberi kreativitás védelmében a mesterséges intelligencia használatának korlátozásáért és a jogtalanul a platformra kerülő, mesterséges intelligencia által generált zenei tartalmak eltávolításáért.