Több millió allergiás beteg életén segíthet egy újgenerációs allergiavizsgálat, amivel kimutatható akár a keresztallergiások esetében is, hogy pontosan mire és milyen mértékben érzékenyek – jelentette be a SYNLAB Hungary Kft. 

allergia
A pollenallergia tünetei az orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, tüsszögés, köhögés / Fotó: Shutterstock

 

Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, a nemzetközi SYNLAB csoport magyarországi leányvállalata közleményében kiemelte, hogy hazánkban közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben és minden tizedik magyar allergiás a parlagfűre. 

Az allergiás megbetegedések száma jelentősen emelkedik az elmúlt években, évtizedekben. A keresztallergia pedig nemcsak kellemetlen tüneteket, hanem a páciensek számára kedvelt ételek teljes elhagyását is szükségessé teheti – sokszor feleslegesen, hiszen 

az eddig elérhető allergiavizsgálatok nem tudták teljes bizonyossággal kimutatni, 

hogy pontosan milyen komponensre és milyen mértékben allergiás a beteg. 

Miért lesz valaki allergiás?

Az allergia egy túlérzékenységi reakció, a szervezet fokozott immunválasza olyan anyagokkal szemben, melyek egészséges embereknél nem okoznak tüneteket, mondja Bartók Róza orvos, a SYNLAB sportdiagnosztikai tanácsadója. 

Minden eddiginél brutálisabb allergiaszezon kezdődik

Beköszöntött a jó idő, de az allergiások megszenvedik az évszakot. A platán-, nyír- és eperfafélék pollenkoncentrációja a legmagasabb a levegőben.

Az allergiás megbetegedések kialakulásához 

  • genetikai fogékonyság, 
  • öröklött tényezők 
  • és feltehetően bizonyos környezeti hatások jelenléte is szükséges. 

Ilyen környezeti faktor lehet többek között a légszennyezés, az anyatejes táplálás hiánya, a szükségtelen antibiotikumszedés, a városi életmód, vagy a túlságosan steril, zárt térben való egész napos tartózkodás. 

Mit jelent a keresztallergia?

Az allergiára utaló tünetek akkor is megjelenhetnek, amikor a levegőben nem mérhető nagyobb pollenkoncentráció. Ez a keresztallergiára utal: bizonyos ételek fogyasztásakor a szervezet nem tud különbséget tenni az allergizáló pollen és az adott étel között, mert azok kémiai szerkezete annyira hasonló. 

Leggyakoribb a pollen-étel keresztallergia, például a parlagfű-görögdinnye-sárgadinnye-paradicsom-uborka kombináció,

de sokan szenvednek tünetektől nyírfavirágzás idején, ha mogyorót, mandulát, diót, kivit vagy avokádót fogyasztanak. Csökkenthető az allergia kialakulásának esélye

A megfelelő D-vitamin-szint védő hatású az allergia kialakulásával szemben, de ismert allergia fennállásakor is jótékony hatású,  mivel gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása van. 

A D-vitamin-szint ellenőrzése egyszerű vérvétellel megoldható.

Segíthet a légtisztító is por- vagy pollenallergia esetén. 

A tünetek csökkentésére, megelőzésére szolgálhatnak az antihisztaminok is, ezeket érdemes még a tünetek megjelenése előtt elkezdeni szedni.

allergia vizsgálat
 Allergiaszezonon kívül bőrtesztek elvégzésére is szükség lehet / Fotó: Shutterstock

Milyen kivizsgálások léteznek?

Visszatérő légúti tünetek esetén ajánlott az allergológus szakorvos felkeresése a szükséges kivizsgálások érdekében. 

Pollenallergiára utaló tünetek mellett a légúti allergének vizsgálata javasolt, allergiaszezonon kívül pedig bőrtesztek elvégzésére is szükség lehet.

Ételallergiára utaló tünetek esetén pedig az úgynevezett nutritív panelt érdemes elvégezni, melyben a tej és tojás mellett zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és diófélék vizsgálatára is lehetőség van. 

Elérhetők az újgenerációs tesztek

A közelmúltban megjelentek az újgenerációs multiplex allergia tesztek, amelyek előnye, hogy nemcsak a megszokott allergénkivonatokat vizsgálják, hanem azok komponenseit is. Így 

egyetlen vérvételből csaknem 300 allergén kimutatására nyílik lehetőség.

A SYNLABNÁL is elérhető multiplex teszt választ ad arra, hogy légúti-, vagy ételallergiáról van-e szó, illetve hogy mennyire erős az ezek általi keresztallergia, vagy fennáll-e rovarméreg allergia is. Ezzel a teszttel elkerülhetők a felesleges diétás megszorítások, sőt, választ ad arra is, hogy az adott allergia kinőhető-e a későbbi életkorban. 

A teszt választ ad arra, hogy 

  • ételallergia esetén teljesen kerülni kell-e az adott allergént 
  • vagy csak csökkenteni a fogyasztását, 
  • az adott allergén hőre érzékeny-e. 

Utóbbi esetben ugyanis hőkezelt formában történő fogyasztása biztonságos lehet, míg nyersen panaszokat okoz. 

Ez az információ jelentős javulást okozhat az allergiás beteg életminőségében – sorolták a milliók életét megkönnyítő új vizsgálat előnyeit a szakemberek.