Közélet

A kényszermunka betiltásáról döntött az EP: a célkeresztben Kína

Az Európai Unió újabb protekcionista lépéssel védené piacát. Bár a javaslat nem nevezi meg Kínát, sokan úgy vélik, hogy kényszermunka tiltásának hátterében az európai piacot meghódító kínai termékek állnak.

Megszavazta a kényszermunka felhasználásával készült termékek betiltását az Európai Parlament kedden, melytől a javaslat támogatói azt várják, hogy kínai árukat tarthat majd távol az európai piacoktól.

Stand In Support Of East Turkistan Protest In EdmontonEDMONTON, CANADA - APRIL 6:
Members of the Uyghurs diaspora gather in front of Alberta Legislature during the protest 'Stand in Support of East Turkistan' to commemorate the 1990 Barin Uprising, on April 6, 2024, in Edmonton, Alberta, Canada.
The East Turkestan independence movement seeks the region's independence for the Uyghur people from China. They advocate renaming the region from Xinjiang to East Turkestan, its historical name. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)EDMONTON, CANADA - APRIL 6:Members of the Uyghurs diaspora gather in front of Alberta Legislature during the protest 'Stand in Support of East Turkistan' to commemorate the 1990 Barin Uprising, on April 6, 2024, in Edmonton, Alberta, Canada.The East Turkestan independence movement seeks the region's independence for the Uyghur people from China. They advocate renaming the region from Xinjiang to East Turkestan, its historical name. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) kényszermunka
A kényszermunka-ellenes törvényektől az ujgurok helyzetének javulását várják / Fotó: Getty Images

Noha a törvényjavaslat szövege nem említi Kínát, a törvényhozók arra számítanak, hogy az ujgur kisebbségnek otthont Hszincsiag tartományból származó termékek tiltására fogják majd azt használni – jelenti az AFP francia hírügynökség.

Emberi jogvédők szerint ugyanis az ázsiai országban legalább egymillió muszlim kisebbségit vettek őrizetbe, akiknek kényszermunkában kell részt venniük és akiket kényszersterilizálásnak is alávetnek. A javaslatot 555 igen és 6 nem szavazat mellett fogadták el, miközben 45 képviselő tartózkodott a voksolástól. Azonban a törvény életbe lépéséhez a tagállamok jóváhagyása is szükséges.

Európa ráébredt, hogy ipara védelemre szorul

Az az utóbbi időszakban számos eszközzel igyekszik védeni a piacát a kínai dömpinggel szemben, legyen szó a tiltott állami támogatásokról szóló vizsgálatról az elektromos autók vagy a napelemek körében, de a most elfogadott javaslat is illeszkedik a protekcionista intézkedések sorába.

A mostani javaslat értelmében nemcsak a kényszermunka segítségével készült termékeket, de az Unión belül gyártott, ám kényszermunkát használó alapanyagokat tartalmazó termékeket is kitilthatják a tagállamok piacukról. Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének adatai szerint 

világszerte mintegy 27,6 millió kényszermunkás volt 2021-ben, köztük 3,3 millió gyerek.

Amennyiben a javaslat jogszabállyá válik, az Európai Bizottság vizsgálatot indíthat, ha egyes ellátási láncok gyanúba keverednek és a határon el is kobozhatja a tiltott termékeket, sőt azok visszavonására is utasítást adhat.

Ha a kényszermunka veszélye csak az egyik tagállamban áll fent, úgy a helyi hatóságok folytatják le a nyomozást. Egyes különösen kockázatos termékek esetében pedig az importőröknek kell információt szolgáltatniuk a gyártóról.

Mindemellett uniós adatbázist is létrehoznak a kényszermunka kockázatairól, mely segíti majd a bizottság és a tagállami hatóságok munkáját a nyomozás során. Azonban a kritikusok szerint a törvény így is enyhébb maradt annál, mint amit 2021-ben az Egyesült Államok fogadott el.

 

Európai Parlament Hszincsiag kényszermunka
Kapcsolódó cikkek