Közélet

Már félmillió ukrán katona halt meg a fronton

A Kreml szerint már több mint félmillió ukrán katona esett el a fronton, és az oroszoknak nem áll szándékában csökkenteni a támadások intenzitását.

Közel 500 ezer embert veszítettek az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca keddi vezetőségi ülésén. A miniszter továbbá azt is elmondta, hogy növelni fogják az ukrán területen lévő logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló raktárbázisok elleni csapások intenzitását.

202304UkraineDonbassTchassivYarSoldiers from the 57th Ukrainian Infantry Brigade, tasked with air defence over Chassiv Yar, wait near a trench as Russian bombing rains down in the vicinity. Chasiv Yar, Ukraine, 9 April 2023.?Charges de la defense aerienne au-dessus de Tchassiv Yar, des soldats de la 57eme brigade d’infanterie ukrainienne patientent a couvert, dans une tranchee, alors que des bombardements russes ciblent leur position. Tchassiv Yar. Tchassiv Yar, Ukraine, 9 avril 2023. (Photo by Antoni Lallican / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP), ukrán
Már félmillió ukrán katona halt meg a fronton / Fotó: AFP

Sojgu beszámolója szerint az orosz lég- és rakétavédelem a háború kezdete óta

  • több mint 22 ezer drónt és mintegy hatezer rakétát semmisített meg, köztük 3549 HIMARS- és 361 Vampire- lövedéket,
  • valamint 592 repülőgépet, 270 helikoptert,
  • 349 légvédelmi irányított és taktikai ballisztikus rakétát,
  • 329 irányított rakétát,
  • 278 radarelhárító rakétát és 37 léggömböt.

Elmondta, hogy az orosz hadsereg idén megkapja az első Sz–500-as légvédelmi rendszereket, valamint további Sz–400-as, Sz–300V4-es, Buk–M3-as és Tor–M2U típusúakkal is ellátják. A Pancir rakéta- és ágyúrendszerek gyártása idén csaknem megkétszereződik. Méltatta az orosz hadiipart, amely megsokszorozta kapacitásait, és jelentősen megnövelte a hadsereg harci képességét, amit a harci helyzet is bizonyít. Kilátásba helyezte, hogy 

Oroszország tovább fogja növelni a legnépszerűbb fegyverek és katonai felszerelések gyártását.

Kijev cérnaszálon kapaszkodik az amerikai mentőövbe: az életet jelenti az ukránoknak a 60 milliárd dolláros washingtoni segélycsomag, de a front megfordításához kevés. Most igen sok múlik azon, hogy az amerikai segítség konkrétan mikor jut el a frontvonalba, miután a képviselőház még szombaton zöldutat adott neki. Féléves vita előzte meg a döntést, ami komoly lőszerhiányt okozott a fronton, a Kreml erői pedig kihasználták a helyzetet.

 

orosz-ukrán háború oroszország ukrajna katonai veszteség Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek