Közélet

Példátlan támadás: Oroszország elzárt egy NATO-várost a légiközlekedéstől

Oroszország megbénította a légiközlekedést a kelet-észtországi Tartu városban. GPS-zavarók segítségével akadályozza Oroszország, hogy a repülőgépek leszálljanak a településen.

Szentpétervár közelében telepíthetett a GPS-jelek megzavarására alkalmas berendezést Oroszország. A zavaróval megbénították a légiközlekedést a kelet-észtországi Tartuvárosban. A település lakossága 93 ezer fő.

Aerial,View,,Small,Airport,Near,Tartu,In,Estonia.
Oroszország
Példátlan támadás: Oroszország elzárt egy NATO-várost a légiközlekedéstől / Fotó: Shutterstock

A legnagyobb finn légitársaság, a Finnair korábban heti hat alkalommal indított járatokat Tartuba Helsinkiből. Most a zavaró miatt teljesen leállították a járataikat – írta meg a Bild.

Április 29-től május 31-ig felfüggesztjük a Tartuba tartó járatainkat. A tartui repülőtér megközelítéséhez GPS-re van szüksége a repülőgépeknek, de a közlekedés ellehetetlenült a GPS-zavaró berendezések miatt 

– olvasható a Finnair közleményében.

Pattanásig feszül a helyzet a és Oroszország között

Annak ellenére, hogy a NATO főtitkára kijelentette: nem terveznek csapatokat küldeni Ukrajnába, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint tovább terjeszkednek Oroszország határa felé. Peszkov szerint országa és a NATO a közvetlen konfrontáció szintjén van.

Szakértők szerint a GPS-zavaró jelek Oroszországból származnak.

Az Észtország körülirepülőgépeket zavaró GPS-berendezés Oroszországból sugározza a jeleket. Nagyjából félúton lehet az észtországi Narva és Szentpétervár között 

– írta a svéd szakértő, Markus Jonsson.

Észtország németországi nagykövete megerősítette a Bildnek, hogy valóban elektronikus támadás érte hazáját. Marika Linntam elmondta, hogy egy ország légterének ilyen mértékű megsértése szembe megy miden nemzetközi szerződéssel. Az észt kormány most a szomszédaival tárgyal a támadásról, illetve igyekeznek helyreállítani a légi közlekedést Tartuban.

Az észt hadsereg egyik tisztje azt mondta, hogy Oroszország egyre fokozza a hibrid támadásait a nyugat felé. Szerinte mindenképpen át kell gondolni az Oroszországgal szembeni stratégiát.

Ben Hodges volt amerikai tábornok arról beszélt, hogy Oroszország már meg is indította a háborúját a nyugat ellen, de ezt sokan még nem vették észre. Szerinte az Európai Uniónak és a NATO-nak meg kell fontolnia minden lehetőséget, amivel felszámolhatják a légiforgalmat akadályozó GPS-zavarókat.

Hogyan működnek a GPS-zavarók a repülésben?

Az International Flight Network repülési szakújságírója, Jakob Wert elmagyarázta a Bildnek, hogy miként is működnek a GPS-zavarók a repülésben.

Wert szerint a GPS-zavarók bevett eszközök Oroszország számára. A technológia nem konkrét jeleke céloz, hanem általánosságban blokkolja a GPS-jelátvitelt egy adott területen. Ez azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel csak kisebb repülőtereket lehet megzavarni, ahol a GPS-technológián kívül nem áll más rendelkezésre a repülőgépek irányítására. A nagyobb reptereken több más lehetőség is rendelkezésre áll, így még a GPS-jelek teljes megszűnése sem okoz járatkimaradásokat.

 

Oroszország légiközlekedés Észtország NATO
Kapcsolódó cikkek