Közélet

Az amerikaiak ismét a célkeresztbe kerültek a Közel-Keleten

Kevesebb mint három hónapig tartott a tűzszünet az Irán támogatta milíciák és az USA között. Amint hazatért washingtoni útjáról az iraki miniszterelnök, újraindultak a rakétatámadások.

Több hónapos szünet után ismét az Irán támogatását élvező milíciák célkeresztjébe kerültek a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok, így az iraki–szíriai határon található Zummar városából legalább öt rakétát lőttek ki egy szíriai amerikai támaszpont ellen – közölték iraki és amerikai biztonsági tisztviselők.

US military sends reinforcements to its bases in Syria, rakétatámadás
A térségben állomásozó amerikai csapatok is gyakran rakétatámadások kereszttüzébe kerülnek / Fotó: AFP

Az Irakban tartózkodó, Irán támogatta csoportok február elején hagytak fel az amerikai célpontok rakétázásával, ám egy nappal azután, hogy Mohammed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnök hazatért washingtoni útjáról, újabb támadásnak lehettünk szemtanúi.

Sokan szeretnék, ha az amerikaiak hazamennének

Egy, a Katáib Hezbollah nevű szervezethez köthető Telegram-csatorna szerint a siíta csoport azért döntött a támadás mellett, mert a szünet alatt nem történt előrelépés az amerikai vezetésű koalíciós erők kivonásával kapcsolatban. Később azonban egy másik, a szervezethez köthető Telegram-csatornán már arról írtak, hogy a Katáib Hezbollah nem adott ki hivatalos közleményt a történtekről. 

A szervezetet sejtik annak a januári támadásnak a hátterében, mely három amerikai katona halálát követelte Jordániában.

A Reutersnek egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselő szerint több mint öt rakétát lőttek ki az északnyugat-szíriai Rumalin támaszpont ellen, de egyetlen amerikai sem sebesült meg. Bár a tisztviselő kudarcos rakétatámadásról beszélt, az nem derült ki, hogy mi volt a kudarc oka, a rakéta meghibásodása vagy a légvédelem, ahogy az sem derült ki, hogy az amerikai támaszpont volt-e a kifejezett célpont.

Mindenesetre a támadó ellen légi csapást hajtottak végre. Ez egy Zummarban parkoló kisteherautóra csapott le, melyre egy rakétavetőt szereltek. A jármű roncsait lefoglalták az ügyben nyomozó iraki hatóságok.

 

célkereszt izraeli háború Irán
Kapcsolódó cikkek