A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek választók.

The Westminster Palace In London
parlament mandátum választás
A londoni parlamentben ezentúl kevesebb konzervatív politikus lesz / Fotó: NurPhoto via AFP

Péntek délutánig a 107 tanács közül 38 deklarálta hivatalosan a helyi választási eredményt, és a részleges számok alapján a konzervatívok eddig 129 helyhatósági mandátumot veszítettek, emellett három tanács képviselő-testületében elvesztették eddigi többségüket is.

A helyhatósági választásokkal együtt az északnyugat-angliai Blackpoolban időközi parlamenti választást is tartottak a választókerület korábbi konzervatív alsóházi képviselőjének lemondása miatt. Ott a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt jelöltje, Chris Webb aratott elsöprő győzelmet a szavazatok 58,9 százalékával. Konzervatív párti ellenfele, David Jones a voksok mindössze 17,5 százalékát szerezte meg.

Az előző, 2019-es nagy-britanniai parlamenti választás itteni eredményéhez képest a Labour 20,6 százalékponttal növelte szavazatarányát, a Konzervatív Párt jelöltjére szavazók aránya ugyanakkor 32,1 százalékkal zuhant.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnökjelöltje pénteki nyilatkozatában arra szólította fel Rishi Sunak konzervatív kormányfőt, hogy  írja ki az új választásokat és álljon félre. A következő nagy-britanniai parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot. A kormányfő nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját „arra a feltételezésre” alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

A felmérések hosszú ideje folyamatosan azt jelzik, hogy a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt 25 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban jár a Munkáspárt mögött.

Az Ipsos közvélemény-kutató csoport legfrissebb vizsgálata szerint a Munkáspártra a választók 44 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, a konzervatívokra ugyanakkor csak 19 százalék adná a voksát.

Csütörtökön Londonban polgármesterválasztást is tartottak, de ennek eredménye várhatóan csak szombaton derül ki.

A jelenlegi londoni polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan harmadszor indult a tisztségért, konzervatív ellenfele Susan Hall. A YouGov közvélemény-kutató csoport e héten elvégzett vizsgálata szerint a megkérdezett londoniak 47 százaléka  Khanra, 27 százalék Susan Hallra kívánt szavazni.