Közélet

Gyógynövénnyel kezelte saját sebét egy orangután

A világon először figyelték meg, hogy fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orangután Indonéziában.

A Rakus nevű orangután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, és többször is nyílt sebére keni – közölték a németországi Max Planck Állatviselkedési Intézet és az indonéziai Nemzeti Egyetem biológusai.

Sumatran orangutans in Indonesia

orángután
A szumátriai orangután ügyesen kezelte sebét / Fotó: Anadolu via AFP (illusztráció)

Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harcban sérült meg. Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem – mondta Laumer. A tudósok szerint az állat sebe később nem fertőződött el.

A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe.

Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. 

Majomtámadás miatt került életveszélybe egy férfi – B vírusos fertőzéssel került kórházba

Egy férfit láz és eszméletvesztés miatt vittek kórházba Hongkongban, miután megharapta egy majom.

 

 

 

orángután gyógynövény Indonézia
Kapcsolódó cikkek