A baromfiágazat az elmúlt években a Covid–19, a madárinfluenza és az orosz–ukrán háború okozta kihívások közepette is bizonyította, hogy versenyképes – mondta a Baromfi Terméktanács által a baromfivilágnap alkalmából szervezett konferencián tartott előadásában Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Fontos változás azonban, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok szigorodnak, a fogyasztói igények pedig már nemcsak a termékre vonatkoznak, hanem a termékek előállításának körülményeire is. Ebből a szempontból túlzásokkal is találkozunk – tette hozzá.

A baromfitermelők további támogatásokra számíthatnak.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Az agrártárca minden lehetséges támogatást igyekszik biztosítani az idén január 1-jétől elindult új közös agrárpolitika (KAP) keretei között is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A kedvezményezetteknek megmaradnak egyebek mellett a beruházási, az állatjóléti és a génmegőrzési támogatások is, a második pillérben, vagyis a vidékfejlesztési politikában a maximális, 80 százalékos hazai társfinanszírozásnak köszönhetően pedig az előző uniós ciklushoz képest háromszor több forrást tudnak biztosítani. Az előző ciklus Vidékfejlesztési programjában – amelyet Feldman Zsolt AM-államtitkár nemrég tett bejelentése szerint az idei kiírásokkal várhatóan le is zárnak – a baromfiágazatban 600 telep fejlesztését segítették, több mint 175 milliárd forint értékben. 

A versenyképesség nemcsak a technológiai fejlesztéseken, hanem a tudáson is múlik

– emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a beruházásoknál előtérbe kell helyezni az energiahatékonyságot és a „zöldebb” megoldásokat. 

A baromfihús a legnagyobb mennyiségben termelt a húsféle, együtt a tojással pedig a legfontosabb fehérjeforrása az emberiségnek – mondta előadásában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ahogyan nő a népesség, egyre nagyobb szükség van a baromfitermelésre, mert olcsón és kis környezeti terhelés mellett képes a hús előállítására. Európában stratégiai fontosságú ágazat, termelési értéke 38 milliárd euró, ebből 2 milliárd az árbevétele, 25 ezer, zömében családi gazdaságban 370 ezer embert foglalkoztat – sorolta. Jelentősége itthon is egyre nagyobb, a többi hústermelő ágazathoz képest akkora lett a súlya, hogy a hazai vágóállat-termelés közel kétharmadát biztosítja – idézte Győrffy a KSH adatait. 

A NAK-elnök beszélt a madárinfluenza által okozott súlyos károkról is, amelyeket szerinte az állategészségügyi szabályok betartása és a termelők képzése mellett akár vakcinahasználattal is lehetne enyhíteni. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette:

Magyarország nem támogatja, hogy az EU a saját előírásainak nem megfelelő élelmiszert enged behozni – nemcsak Ukrajnából, hanem bárhonnan –, ami a termelők ellehetetlenítése mellett kihat az élelmiszer-biztonságra, így a fogyasztókra is. Érdekes módon most nem zavar senkit, ha ott ketrecben tojnak a tyúkok, és olyan szereket használnak a termeléshez, amelyeket itt régen betiltottak

– utalt az ukrán termékekre vonatkozó lazább szabályozásra. Ráadásul ezzel nem az ukrán embereket, hanem ottani oligarchákat támogatnak.

Ukrán óriáscégek profitálnak az akadálytalanul Európába áramló baromfihús-szállításokból

A magyarországi termelés sokszorosát produkáló két-két óriáscég profitál az Ukrajnának nyújtott kedvezményekből.

Eközben pedig arra kell számítani, hogy további állatjóléti szigorításokkal nehezítik az állattartók dolgát, olyanokkal, amelyek teljesen elszakadtak a valóságtól, és ellentétesek minden fenntarthatósági és gazdasági szemponttal is.

Az utóbbit emelte ki előadásában Gert-Jan Oplaat, az Európai Baromfivágó és -feldolgozó Üzemek Szövetsége (AVEC) elnöke, aki

„idiotizmusnak” minősítette az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) ajánlását, amely négyzetméterenként 11 kilogrammot jelölt meg előállítható baromfihúsként.

Még a biotermelésben is 20 kilogramm ez a mennyiség, a hagyományos baromfi-előállításban pedig 42 kiló. Ahogy az elnök elmondta, a tanulmány készítői magánbeszélgetésekben elismerték, hogy a szám meghatározásánál pusztán állatjóléti szempontokat vettek figyelembe, de ezt a tanulmány nem rögzíti, így most a „méregzöld” szervezetek ezt aduként használják. 

Már csak ez hiányzott: ha elfogadják az uniós javaslatot, elszabadulhat a csirke és a tojás ára

A baromfiágazat a jövőben drágábban, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal állítana elő alapvető termékeket.

Eközben pedig a kutatásokból az derül ki, hogy a fogyasztók számára az ár a legfontosabb, és egyre inkább növekvő mértékben az, míg az állatjólétet kevésbé tartják lényegesnek, ráadásul az utóbbi súlya csökkent is. A népességnövekedés még inkább felértékeli a baromihús szerepét, ugyanis az előrejelzések szerint 2030-ra 22 százalékkal többre lesz szükség.