A májusi eső aranyat ér, de a gabonát ért károkat már nem tudja majd helyreállítani, legfeljebb javíthat a helyzeten – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az ősszel elvetett kalászosoknál ugyanis nagy területeken a 100 millimétert is eléri a vízhiány. A táblák állapotát vizsgálva már most látszik, hogy kevesebb lesz az idei gabonatermés, mint amennyire korábban számítottak, a hozamokra nagy hatást gyakorló bokrosodás ugyanis messze volt az optimálistól – tette hozzá. Nehezíti a gazdálkodók helyzetét, és rontja az idei terméskilátásokat is az, hogy a száraz talajon csúszik a kukorica vetése, mert sokan várnak arra, hogy nedvesebb talajba tudják elvetni a magokat.

Agriculture: Cracks in the dry soil in a wheat field in Eastern Thuringia after weeks without rain in spring 2018, búzatermés
A szárazság miatt alacsonyabb lesz idén a búzatermés / Fotó: Shutterstock

A helyzet súlyosságára már korábban felhívták a figyelmet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) április közepén kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Most folynak az egyeztetések, a Magosznál bíznak abban, hogy a Belügyminisztérium hamarosan bejelenti a tartósan vízhiányos időszakot.

A tartósan vízhiányos időszak legutóbb 2022-ben, március 21. és október 31. között volt érvényben. Ennek az a gyakorlati jelentősége, hogy ebben az időszakban az öntözésre vízjogi engedély nélkül is lehetőség van. A vízügyi igazgatóságnak tett egyszeri bejelentés után harminc napig lehetséges a rendkívüli öntözési célú vízhasználat, továbbá vízkészletjárulékot sem kell fizetniük a termelőknek. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára szerint két éve ez a lehetőség sokakat megmentett, ugyanis az akkor hivatalosan öntözött, százezer hektáros területen felül további 20 ezer hektáron öntöztek átmenetileg.

Idei kezdeményezésük szükségességét Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára korábban azzal indokolta, hogy idén márciusban csupán 23 milliméter csapadék hullott, míg a harmincéves országos átlag 34 milliméter. Az ország kettészakadása is látszott az adatokból, hiszen a nyugati térségekben egyes körzetekben 50-70 millimétert is mértek, míg az Alföld átlaga 20 milliméter alatt maradt.

Ugyancsak a nagy csapadékhiányra és a területi különbözőségekre hívta fel a figyelmet az MHB AgrárTrend Indexet bemutató tájékoztatóján Hollósi Dávid, a bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója. Ő egy olyan térképet mutatott be, amelyik a 90 napos csapadékösszeg sokéves átlagtól történő elmaradását ábrázolta, és amelyből az látszott, hogy 

míg Győr-Moson-Sopron vármegye osztrák és szlovák határ menti területeinek egy részén 24–37 milliméterrel több csapadékot mértek, mint egy éve ugyanebben az időszakban, addig ettől a szűk sávtól elmozdulva már negatív értékekkel találkozunk. 

Nem is kicsikkel, hiszen az ország közepén sok helyen 50, a Homokhátságon és a délkeleti vidékeken 53–74 milliméter közötti az elmaradás. Hollósi ugyanakkor azt is elmondta, hogy műtrágyát is jóval kevesebbet juttattak ki a gazdálkodók, de az elmúlt hetekben már olyan információk jöttek az integrátoroktól, hogy megélénkült a mesterséges tápanyagpótlók iránti kereslet.

Az időjárás a francia és a német vetésekre is kedvezőtlenül hatott, így most az európai határidős piacokon emelkedést mutatnak a gabonaárak. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy fórumon hívta fel a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a szerződéskötéskor és készleteik értékesítésekor ezt vegyék figyelembe.

Persze hat a gabonapiacra az is, hogy kedden az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását. Az államtitkár szerint az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek az európai uniós gazdálkodók számára előírtaknál jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek.

Eső jött, de ez kevés lesz, már kettészakadt az ország

Hiába jött hétfőn egy átmenetileg hűvösebb és csapadékosabb időszak, félő, hogy a vízhiánnyal küzdő gabonavetéseken ez nem sokat segít. A gazdaköri érdekképviselet szerint kettészakadt az ország, az Alföldön nagy a vízhiány, amin a jelek szerint a mostani eső sem segít, ezért lenne szükség a rendkívüli öntözési lehetőségre.