Összesen 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a március 1. és április 1. közötti ellenőrzéseik következményeként, és 15 millió forint bírságot szabtak ki – közölte honlapján a hivatal. A hatóság emberei 2420 ellenőrzést végeztek 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555-öt az élelmiszer-forgalmazásban, 231-et kistermelőnél, 29-et őstermelőnél és 333-at vendéglátóhelyen. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, 21 alkalommal pedig korlátozták az adott élelmiszer-előállító vagy -forgalmazó hely tevékenységét. A figyelmeztetések száma hasonlóan alakult a tavalyihoz, ugyanakkor összértékét tekintve idén jóval kevesebb bírságot szabtak ki.

Young,Women,Asian,Farmers,Check,The,Quality,Control,Of,The
A zöldségféléket is ellenőrizte a Nébih / Fotó: Shutterstock

A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, ezek előfordulási aránya 6,9 százalék volt, ami növekedés a 2023-as 5,9 százalékhoz képest. A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3 százalékában fordult elő, míg tavaly 3,8 százalék volt az arány. Kismértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5 százalékában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8 százalékban. 

Az ellenőrzések során 916 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból több mint 13 tonna mennyiségben.

Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak. A hatóság fokozottan ellenőrizte a húsvéti időszak népszerű termékeit: a sonkákat, a tojásokat, a tormát, az édesipari termékeket és az alkoholos italokat. A Nébih zöldség-gyümölcs minőségellenőrei kiemelten vizsgálták a szezonban ugyancsak népszerű medvehagyma forgalmazását. A vizsgálatok elsősorban a nyomonkövethetőségre, a termék minőségére és jelölésére terjedtek ki. Kifogásolt tételt nem találtak.

A Nébih laboratóriumában vizsgált 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek, ugyanis sótartalmuk meghaladta az engedélyezett mértéket.

Az üveges tormák esetében 21 tormakészítményből négyben mutattak ki a megengedettnél magasabb kén-dioxid-tartalmat. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás indult.