Cégvilág

Visszautasítja a vádakat a MAL Zrt.: nem töltötték túl a tározót

A MAL Zrt. vezetése határozottan visszautasít minden olyan közlést és állítást, amely szerint a múlt hétfőn átszakadt tározó alapjánál korábban buzgárok lettek volna, illetve miszerint a tározó túltöltötték volna. A cég szigorúan betartotta a műszaki előírásokat. Az elmúlt tíz év alatt közel 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra. Az előírásokat mindig betűre pontosan betartják, és mindent a hatályos előírásoknak megfelelően tesznek – áll a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A tározókat körülvevő úgynevezett résfalat a MAL Zrt. hatósági kötelezésre építette ki, hogy ezzel akadályozza meg a vörösiszap terek alatt elszennyezett lúgos talajvíz tovább terjedését. A résfal működéséről évente zárójelentés készül, amelyet - a közlemény szerint - a hatóságoknak az előírt időre és rendben minden évben benyújtotta a társaság. Idén ez április 30-ig történt meg.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt!

Korábban a MAL Zrt. már közölte, hogy felelősségének arányában vállalja a károk megtérítését.

A helyszínen készült videóriportunkat itt találja!

A MAL Zrt. vezetése megerősíti ugyanakkor, hogy a 1990-es évek végén hatósági előírásra 149 hektár területet a talajvízáramlás szempontjából gyakorlatilag hermetikusan elzárt. A MAL Zrt. ismeretei szerint a tározók 149 hektár területére a tározót ért katasztrófát megelőző három hónap alatt 584 080 köbméter illetve hat hónap alatt mintegy 1 552 920 ezer köbméter csapadék esett. Az elmúlt év hasonló időszakában mért 226 408, illetve 490 210 köbméterrel szemben. A MAL Zrt. vezetősége megerősíti azokat a közléseket, miszerint a sérült tározó északnyugati csücske - az átszakadt rész - fekszik a legalacsonyabban.

A MAL Zrt. teljes mértékben egyetért a környékbeli, kolontári és devecseri mezőgazdasági vállalkozók azon nyilatkozatával, mely szerint a katasztrófát közvetlenül megelőző időben a környező mezőgazdasági területek szinte teljesen víz alatt álltak.

A MAL Zrt. hazánk második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100 százalékban hazai magántulajdonban áll, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A MAL több mint 1100 főnek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80 százalékát exportálja, aminek 97 százaléka az EU országaiba jut el, európai piaci részesedése 12 százalék, világpiaci részesedése 4 százalék.


[enews_gallery id='323354']

iszap vörösiszap devecser kolontár tározó mal zrt
Kapcsolódó cikkek