Cégvilág

Mi lesz az online pókerrel Magyarországon?

Világszerte töretlenül hódít az internetes pókerezés - a napokban például világcsúcsot is felállított az egyik ilyen oldal - a jövőben pedig "hivatalosan" is megjelenhetnek hazánkban az internetes kártyajátékokat kínáló cégek. Januártól ugyanis papíron liberalizálttá válik a távszerencsejátékok piaca, számos részlet azonban még tisztázatlan.

Új Guinness világrekordot állított fel a napokban a valaha volt legnagyobb online pókerverseny kategóriában egy neves pókeroldal: egyszerre 200 000 ember versenyzett a PokerStars vasárnapi online versenyén az 50 000 dolláros első helyezésért. A csúccsal végződő verseny a kártyajátékos honlap tízedik születésnapjának ünneplésének hivatalos része volt, az ugyanis 2001 őszén kezdte meg a működését. A világ legnagyobb pókeroldala mára már több mint 47 millió felhasználóval rendelkezik, amely az indulása óta több mint 410 millió versenyt rendezett meg. Közleményük szerint minden hónapban átlagosan 145 millió dollárt fizetnek ki a versenyeken, vasárnaponként pedig megközelítőleg 10 milliót.

A jövőben várhatóan Magyarországon is felpöröghetnek az ehhez hasonló online pókeroldalak, ugyanis a januártól életbe lépő módosított szerencsejáték-törvény liberalizálja a „távszerencsejátékokat”, ebbe a kategóriába pedig az internetes kártyajátékok is beletartoznak. Szakmabeliek szerint a cégek többsége tervezi a belépést a magyar piacra, hiszen nekik is érdekük, hogy szabályozott keretek között működjenek. Számos európai országban már hatékonyan működik a rendszer (Olaszország, Franciaország, Észtország), illetve máshol (Dánia, Németország) elfogadtak olyan korszerű törvényeket, amelyek jövőre lépnek életbe. Szintén vannak olyan országok, ahol a szerencsejáték szolgáltatókkal együttműködve, az ő nemzetközi tapasztalataikat felhasználva alakítják ki a szabályozást, ilyen például Spanyolország.

Számos részletet azonban tisztázni kell ahhoz, hogy a nagy profi nemzetközi pókeroldalak „hivatalosan” is megjelenjenek hazánkban, a magyar szabályozásnak ugyanis vannak még komoly hiányosságai. Nem készült el hozzá például végrehajtási rendelet, így nem tudni például azt sem, hogy a szolgáltatóknak kinek kellene beadniuk a licenszkérelmet, illetve, hogy milyen díjakat kellene fizetniük. Annyit azonban biztosan tudni, hogy a „távszerencsejátékok” adója a tiszta játékbevétel 20 százaléka lesz.

szerencsejáték szabályozás póker törvény
Kapcsolódó cikkek