Extra

Tarantino dobta A filmkritikust: más lesz az utolsó mozija

Hollywood fenegyereke, Quentin Tarantino már nem tervezi A filmkritikus elkészítését, amelyről korábban azt mondta, hogy rendezőként az utolsó filmje lesz. Szerda este hivatalosan is megerősítették, hogy Tarantino lefújta a projektet.

Nem A filmkritikus lesz Quentin Tarantino utolsó filmje – írta meg a Variety. A filmkritikus a rendező tizedik játékfilmje lett volna, de a hírek szerint nem akarja átírni a forgatókönyvet vagy más módon újraéleszteni a projektet, ehelyett valami újat tervez.

Tarantino

mozi, film
Tarantino meggondolta magát / Fotó: AFP

A történetről annyit lehet tudni, hogy 1977-ben játszódik és egy kispályás filmkritikusról szól, aki rendhagyó kritikákat írt egy pornómagazinnak. Azt is pletykálták, hogy Brad Pitt feltűnik a Volt egyszer egy Hollywoodban játszott karakterével, Cliff Booth-tal, aki Tarantino regényében nagy filmrajongó volt.

A döntés azért meglepő, mert a mozi előkészítése elég előrehaladott állapotban volt már: Pitt már rábólintott a szerepre, valamint stúdiója támogatása mellett a produkció 20 millió dolláros adókedvezményt is kapott Kalifornia államtól.

Mi lehet akkor Tarantino új filmje?

Az egyelőre nem világos, a szerző melyik projektet választja következő filmjének. Még 2019-ben egy R-besorolású Star Trek-filmet tervezett, amelyet végül szintén lefújt, mondván, túl nagy projekt. Szóba kerül, hogy a Shaft című klasszikus blaxploitationt (afro-amerikai főszereplős hősfilm) forgatná újra, de az sem valósult meg. A Kill Bill harmadik részével is kacérkodott, de úgy néz ki, nem azzal akarja lezárni karrierjét.

Még két évvel ezelőtt feldobott egy ötletet, hogy készítsen egy nyolc epizódos tévésorozatot, de ez sem valósult meg. A rendező korábban is dolgozott már a televízióban: 2005-ben a CSI: Bűnügyi helyszínelők két epizódját rendezte.

Mindenesetre bárhogy is alakul, Quentin Tarantino a huszonegyedik századi filmművészet egyik legnépszerűbb rendezője. Alkotásait a pörgős, feszes párbeszédek, a hosszú snittek és a trágár párbeszédek jellemzik. Szívesen mutat női lábfejeket, és majdnem minden filmjében szerepel egy jelenet, amelyben a kamera egy autó csomagtartójából néz ki. Előszeretettel utal műveiben más filmekre, akár sajátjaira is. Előfordul, hogy a kép átvált színesből fekete-fehérbe, majd vissza, valamint szívesen használ békaperspektívát. Színészként egy-egy jelenet erejéig gyakran feltűnik saját alkotásaiban, de játszott például a Desperadóban és Alkonyattól pirkadatigban is. Sokszor dolgozik együtt ugyanazokkal a színészekkel, mások mellett Samuel L. Jackson, Michael Madsen és Tim Roth is gyakran forgat vele. A szakma is elismerte: 1995-ben és 2013-ban Oscar-díjat kapott legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

Filmjeiben mindig licencelt zeneszámokat használ a filmhez írt zene helyett. Ez alól kivétel a rendező 8. filmje, az Aljas nyolcas, amelynek zenéjét a legendás zeneszerző, Ennio Morricone komponálta.

Tarantino eddigi „kilenc” filmje:

  1. Kutyaszorítóban
  2. Ponyvaregény
  3. Jackie Brown
  4.  Kill Bill 1-2.
  5.  Grindhouse: Halálbiztos
  6.  Becstelen Brigantyk
  7.  Django elszabadul
  8.  Aljas nyolcas
  9. Volt egyszer egy Hollywood

 

 

filmkritikus mozi Tarantino
Kapcsolódó cikkek