A Német Űrkutatási Központ (DLR) 18 ezer euróért (több mint hétmillió forint) keres 12 jelentkezőt, akik 88 napot töltenek a DLR kölni kutatóintézetében, ebből 60 napot ágyban fekve. Az idén ősszel, szeptemberben kezdődő kísérlet célja, hogy reprodukálják az űrhajósokat érő káros hatásokat, például az erőteljes szédülést és a különböző koordinációs zavarokat.

Földi űrprogram: a résztvevőknek pontosan ilyen fokban kell majd feküdniük
Űrprogram: a résztvevőknek pontosan ilyen fokban kell majd feküdniük / Fotó: German Aerospace Center

Bár álommunkának hangzik, valójában a résztvevőknek két hónapig egy hat fokban meghajtott ágyban kell feküdniük, vagyis a fejük alacsonyabban helyezkedik majd el a lábukhoz képest. A tudósok így utánozzák az űrben tapasztalható folyadékeltolódást. Erre azért van szükség, mert bár amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre, leszállás után egy orvosi csapat megvizsgálja és ellátja az asztronautákat, ha azonban a landolás a Holdon vagy a Marson történik, nincs semmiféle vizsgálat, ami veszélyeztetheti a küldetést. A kísérletben a tudósok a káros hatásokat és azok lehetséges ellenszerét tanulmányozzák. A résztvevőknek naponta orvosi vizsgálatokon és kísérleteken kell részt venniük, és minden tevékenységet fekve kell csinálniuk, amibe az étkezés és a szabadidős tevékenységek is beletartoznak.

A kísérleti személyeket egyágyas szobákban helyezik el, és kiegyensúlyozott, grammban és milliliterben kimért ételeket kapnak. Azonban egy társalgót is kialakítanak, ahol a résztvevők közös tevékenységeket végezhetnek, például társasjátékokat játszhatnak vagy tévét nézhetnek. A 88 nap magában foglalja az ágynyugalmi fázist követő két hét rehabilitációt, 

ahol a kísérlet minden fizikai hatását fizioterapeuták és edzők segítségével fordítják vissza.

A Német Űrkutatási Központ az 1980-as évek óta végez hasonló vizsgálatokat. A résztvevőket földi űrhajósnak nevezik, akik valódi kihívást teljesítenek a kísérlet során. A DLR szerint a bőséges pénz mellett különleges élményt jelent egy olyan vizsgálatban részt venni, amely fontos a jövőbeli űrmissziók sikeréhez.

Ám csak bizonyos feltételek esetén lehet jelentkezni: a résztvevők nem dohányozhatnak és egészségesnek kell lenniük. Kizárólag 24–55 éves, 153–190 centiméter magas, 18 és 30 közötti testtömegindexszel (BMI) rendelkező férfiakat és nőket várnak. Elvárás még a német nyelvtudás is, mivel a kísérlet alatt kizárólag ezen a nyelven kommunikálnak.

Kijev és a Mars: ukrán drónokban a NASA által kifejlesztett alkatrészeket azonosítottak

Rendkívül nagy károkat okozott emberéletben, fegyverben és infrastruktúrában Oroszországnak az ukrán drónhadviselés, és ehhez Kijev az eszközöket orosz mérnökök most nyilvánosságra került szakvéleménye szerint kétségen kívül amerikai technológiai – sőt űrtechnológiai – segítséggel fejlesztette ki.