„Mi összetartozunk, drága édesanyám. Bár lenne esélyem, bárcsak elmondhatnám, hiába vannak köztünk rácsok és falak, én Téged végleg a szívembe zártalak” – mondta egy sopronkőhidai elítélt, aki saját versével köszöntötte édesanyját anyák napja alkalmából.

Anyák napi köszöntő a börtönből
Anyák napi köszöntő: édesanyjuknak üzentek a magyar fogvatartottak / Fotó: Mint Images via AFP

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs főosztálya szerint általában a fogvatartottak egyik legszorosabb kapcsolattartója az édesanyjuk, ezért az intézetek falai mögött évről évre alkalmat biztosítanak arra, hogy készülhessenek anyák napjára.

Makula György bv. ezredes, a BVOP kommunikációs főosztályvezetője a Világgazdaságnak korábban azt mondta, Magyarországon jelenleg 32 börtön működik, és bár a férőhelyek kihasználtsága folyamatosan változik, a legtöbb intézetben száz százalék körüli a telítettség. 

„Ez az arány folyamatosan változik, jóval magasabb volt korábban, amikor az embercsempészek száma rendkívüli mértékben megterhelte az elhelyezési kapacitásainkat. A csengeri börtön megépítésével a büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartotti férőhelyei az igényekhez igazított, szükséges számban növekednek majd” – jegyezte meg az ezredes.

A Csenger városában épülő új börtön kiemelt biztonságú létesítmény lesz, amely 1500 fő befogadására alkalmas, és az okostechnológiai, illetve digitális megoldások legújabb fejlesztéseit fogja alkalmazni.