BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Tűzzel játszanak" az eladósodott államok

Csökkentette az Egyesült Államok gazdaságának bővülésére adott előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Egyúttal figyelmeztette az eladósodott európai államokat: a tűzzel játszanak, ha nem tesznek azonnali lépéseket a költségvetési hiány csökkentésére.

 Az IMF szerint az idei évben az Egyesült Államok GDP-je 2,5 százalékkal nőhet, szemben a korábbi prognózis 2,8 százalékos szintjével. A jövő évi előrejelzést 2,9-ről 2,7 százalékra csökkentették. A nemzetközi pénzintézet indoklása szerint a világ gazdaságának növekedésére nagyobb veszélyek leselkednek, mint korábban: az eurózónában dúló adósságválság - illetve a megoldására irányuló politikai erő teljes hiánya -, valamint a feltörekvő országokban tapasztalható túlfűtöttség mind lassíthatják a talpraállást.

Az Egyesült Államokban az államadósság mértéke már az éves GDP-szintjén is túlnőtt, a Fitch szerint például már egy apró, technikai jellegű baki is leránthatja az ország eddig példaértékűnek tartott "AAA" osztályzatát. Az IMF felsorolta azokat az országokat is, akiknek a legnagyobb erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy helyreállítsák a költségvetésüket: Görögország, Írország, Japán és az Egyesült Államok vannak az alap listáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.