BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sporttal mentenék meg az önkormányzati iskolákat

Sportiskolákat hozna létre több kistelepülési önkormányzat, ez lehet ugyanis egy újabb mentőötlet ahhoz, hogy a jövő évi államosítás után is biztosítottnak lássák az oktatás jövőjét. A tanulók sportolási lehetősége nem elhanyagolható, de legfeljebb másodlagos jelentőségű ebben az esetben: az iskolák fenntartása sokkal bizonytalanabb lehet, ha nem történik a jövő év elejéig semmilyen lényeges átszervezés.

A szokatlan lépésre hasonló okból lehet igény, mint amely miatt sok önkormányzat egy egyház kezébe adná át az iskoláját. Arról most, alig öt hónappal az év vége előtt sincs még szabályozás, mi alapján rendezik, miből gazdálkodhatnak azok a kistelepülési iskolák, amelyek eddig önkormányzati tulajdonúak voltak, 2013-tól pedig átkerülnek az államhoz. A nem az állam által fenntartandó intézmények finanszírozásáról viszont már törvény rendelkezik. A legjobban az egyházakhoz kerülő iskolák járnak, ezekhez akár másfélszer annyi támogatás is juthat, mint az államiakhoz. Mégis sok helyen már az egyházak nem vállalják az iskolaátvételt, mert a saját lehetőségeiket is meghaladja a megnövekedett kínálat. Ilyenkor jöhetnek jól az olyan megoldások, mint a sportiskola.

Ez persze csak azokon a településeken működhet, ahol az önkormányzat önerőből képes fenntartani egy iskolát. Igaz, ilyenből egyre kevesebb maradt a 3000 lakosnál kisebb helyek közt (ez az a méret, amely alatt az államé lesznek az intézmények, hacsak nem kéri külön a település vezetése, hogy maradjon az irányítás helyben).

Nem szükséges hagyományos nagy sportközpontok kö­zel­sége sem – legutóbb a kétezer lakosú szabolcsi Gyulaháza polgármestere beszélt arról, szeretné, ha a helyi oktatás sportiskolai átszervezéssel foly­tatódhatna államosítás helyett. Az anyagi állóképesség azonban elengedhetetlen, így pedig máris kiesik a módszer lehetséges alkalmazóinak köréből a kistelepülések nagy része.

Nehezíti a helyzetet, hogy 2013-tól már csak akkor vállalhatnak az önkormányzatok olyan nem kötelező feladatokat, mint a sportiskola fenntartása, ha minden kötelezőt ki tudnak fizetni emellett. Ez azoknak a városoknak jelenthet problémát, ahol nagyobb sportiskola működik – úgy tudjuk, több ilyen helyről is jelezték már a döntéshozók felé, hogy változtatni kéne a szabályozáson, mielőtt ellehetetlenülne a finanszírozás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.