A Scope Ratings GmbH – a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként – pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását, valamint megerősítette a társaság kibocsátói hitelkockázati besorolását, és a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB plusz minősítést – közölte kedden a Magyar Telekom.

20210311 Budapest Telekom  5G  HirdetésPlakát    Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210311 Budapest 
Telekom  5G  Hirdetés
Plakát    
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Gurul a bicikli a Magyar Telekommal. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kilátás javítását a hitelminősítő szerint az indokolja, hogy a Magyar Telekom profitabilitásának javulását az inflációkövető díjkorrekció bevezetése, valamint a magyar kormánnyal aláírt, közelmúltban bejelentett közös nyilatkozat is segíti. 

Az utóbbi egyebek között a szektorspecifikus adózási szabályok felülvizsgálatát vetíti előre.

A Scope Ratings GmbH megítélése szerint a Magyar Telekom egyaránt erős és stabil pozícióval rendelkezik a hazai mobil és széles sávú piacon, valamint előnyére szolgál, hogy a távközlési iparág csak mérsékelten ciklikus.

A felülvizsgálat eredménye szerint a társaság megfelel a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában meghatározott követelményeknek.

Hatalmasat ugorhat a Telekom profitmarzsa, de ezt nem nézi majd mindenki jó szemmel

A különadók kivezetésével elhárulnak az akadályok a Magyar Telekomnál a részvényesi értékteremtés elől, ez a korábban látható diszkontot máris érdemben csökkentette, ám ez nem jelenti azt, hogy látványosan emelkedik majd az vagy a saját részvények visszavásárlására fordított összeg – mondta a Világgazdaság Arbitrázs című podcastsorozatábak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. Cinkotai szerint rövid távon nem lenne meglepetés, ha az árfolyam átlépné a 600 forintos szintet.