Szellemvárossá vált Maine állam második legnagyobb települése, Lewiston, ahol szerdán az ámokfutó Robert Card 18 embert megölt, 13 embert pedig megsebesített. Azóta is hajtóvadászat folyik a lövöldöző férfi ellen, s a hatóságok arra kérték a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthon, ezért az utcák elnéptelenedtek. Zárva tartanak az üzletek, az iskolák, a könyvtárak. A sebesülteket ellátó Central Maine Medical Center kórház bejáratát fegyveresek őrzik.  

Police tape blocks off the street near Schemengees Bar and Grille in Lewiston, Maine, on October 27, 2023, in the aftermath of a mass shooting. Hundreds of police in the US state of Maine hunted October 26, 2023 for a fugitive gunman who killed 18 people at a bowling alley and a bar, as President Joe Biden mourned "yet another senseless and tragic mass shooting." Police named the suspect as 40-year-old Robert Card -- seen in surveillance footage pointing a semi-automatic rifle as he walked into the Sparetime Recreation bowling alley. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: AFP

Egyre újabb részletek látnak napvilágot a 18 áldozatról. Közülük heten a Just-In-Time Recreation bowlingpályán vesztették életüket, míg nyolcan a Schemengees Bar & Grille étteremben. Három ember a kórházban halt meg – közölte William Ross, a Maine Állami Rendőrség ezredese.

A 40 éves Robert Card ellen nyolcrendbeli gyilkosság miatt adtak ki elfogatóparancsot, s a hatóságok felhívása szerint fegyveresnek és veszélyesnek kell tekinteni. A rendőrség azt is közölte, hogy a körözött gyanúsított okleveles lőfegyveroktató, továbbá az amerikai hadsereg tartalékos tagja. Szakmai háttere megnehezíti az elfogását. Emiatt a kanadai oldalon is riasztást adtak ki. 
A nyomozók megtalálták a maine-i lövöldözés gyanúsítottjának mobiltelefonját és egy hátrahagyott üzenetét is, de ennek tartalmát nem ismertette a rendőrség. Továbbá azt is közölték, hogy nagyvadak elejtésére szolgáló puskát használt, de más fegyver is lehet nála.

A hatóságok átkutatják az Androscoggin-folyót a Maine állambeli Lisszabon közelében, ahol Card Subaruját megtalálták. Gátakkal fékezik a folyót, és szonárokat is telepítenek.

Házkutatásokat is tartanak a hatóságok, bizonyítékokat és holttesteket keresnek. 

A maine-i ámokfutás a leghalálosabb tömeges lövöldözés az Egyesült Államokban a tavalyi texasi iskolai mészárlás óta, amikor a 18 éves Salvador Ramos 19 gyermeket és két tanárt ölt meg a San Antoniótól 135 kilométerre fekvő Uvalde város egyik általános iskolájában. 

A Gun Violence Archive szerint idén az Egyesült Államokban félezer tömeges lövöldözés történt.