Ingatlan

Zöldítés, fenntarthatóság, mentális egészség – az ott dolgozókra szabják a jövő irodáit

A jövő irodáit egyre inkább az ott dolgozók igényei szerint kell kialakítani, mindenki számára meg kell találni az ideális munkateret. Ezt a koncepciót teremti meg a CPI Hungary a BudaPart Gate irodaház bérlőinek is. A vállalat Magyarországon elsőként vezette be a zöld bérleti szerződés fogalmát és rendszerét, amely a mai fenntarthatósági követelményeknek maximálisan megfelel. Azt kívánják elérni, hogy az irodákban rövid és hosszú távon is növelhető legyen a dolgozók mentális egészsége.

Ahogy arról a Világgazdaság korábban írt, önmagában az irodaház már nem elég vonzó, a jövő a vegyes funkciójú épületeké. A piaci igények és a fejlesztői logika egyértelműen a kompaktabb irodaterek és a komplexebb szolgáltatásokat kínáló, hatékonyabb épületek felé mutat, amelyek karbonsemlegesen és alacsony költséggel üzemeltethetők.

iroda
Zöldítés, fenntarthatóság, mentális egészség – az ott dolgozókra szabják a jövő irodáit / Fotó: CPI Hungary

 

Fontos az (irodai) dolgozók mentális egészsége

Magyarország legnagyobb irodaállomány-tulajdonosa és -üzemeltetője, a CPI Hungary hazánkban elsőként kínál zöld bérleti szerződést (fenntarthatósági megállapodást, melynek keretében évente kétszer tartanak fórumokat a környezettudatos lehetőségekről, illetve hogy a bérlőkkel együtt hatékonyan csökkentsék az ingatlanok és bérlemények környezetre gyakorolt negatív hatásait).

A legújabb fecske a zöldítésben a BudaPart Gate irodaház, amelyet már eleve úgy terveztek, hogy maximálisan megfeleljen a fenntarthatósági követelményeknek. Egyebek között

  • energiahatékony gépészeti megoldások és homlokzati szerkezet,
  • energiatakarékos világítás,
  • víztakarékos öntözés,
  • elektromos autótöltők, valamint
  • a beépített újrahasznosított anyagok magas aránya jellemzi az ingatlant.

Mindez hozzájárult, hogy a BudaPart Gate LEED Gold zöldminősítést kapjon.

A budapesti irodapiacon az irodaházak átlagéletkora 14 év körül mozog, és a 4,3 millió négyzetmétert elérő állomány mintegy negyede 2004 előtt épült. A BudaPart városnegyed kapujában található 20 ezer négyzetméteres BudaPart Gate-et 2020-ban adták át, három évvel később került a CPI kezelésébe. A létesítményt a Lágymányosi-öböl és egy hatalmas zöld park veszi körbe, ahol rekreációs, sportolási, valamint szórakozási lehetőségek várják az embereket.

A jövő irodáit ugyanis egyre inkább az ott dolgozók igényei szerint kell kialakítani, mindenki számára meg kell találni az ideális munkateret.

A CPI egyik épületében iroda bérelhető, a másikban közösségi térben lehet dolgozni, de rendelkezésre áll több konferenciaterem is.

A vállalat a Humán Innovációs Programon keresztül és a myhive márkával magas színvonalú jólléti szolgáltatásokat nyújt a bérlőknek. Ezzel azt kívánják elérni, hogy rövid és hosszú távon is növelhető legyen a dolgozók mentális egészsége.

Iroda, BudaPark Gate
A BudaPart Gate-et a Lágymányosi-öböl és egy hatalmas zöld park veszi körbe / Fotó: Róka László

 

Egyensúlyi környezetet kell kialakítani a munkahelyen is

Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere lapunknak korábban úgy fogalmazott, hogy mivel a munkahelyükön jelentős időt töltenek el az emberek, ennek megfelelően olyan egyensúlyi környezetet kell kialakítani, hogy szívesen járjanak be oda az alkalmazottak. „Akár nap mint nap új ötleteket kell bevetni” – jegyezte meg.

Szerinte a bérlők által megteremtett munkakörülményeken túl a komfortérzethez tesz hozzá, ha az irodaházban ott van a masszázsszoba és a TRX-terem, amelyet a munkavállaló bármikor használhat, és van havonta mondjuk két kulturális rendezvény (például koncert, felolvasóest, könyvbemutató vagy aktuális témákról szóló vitaest).

A társaság hazánkban jelenleg több mint 603 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlanterületet kezel, az assetmenedzsment divíziója 51 fővel működik. 

A magyarországi „gyűjteményük” összértéke 1,3 milliárd euró, azaz 505,86 milliárd forint,

az itthoni kihasználtságuk pedig 93 százalékos.

 

 

iroda mentális egészség CPI Hungary fenntarthatóság BudaPart
Kapcsolódó cikkek