Jövő héten ilyenkor már izgulhatnak a középiskolások: május 3-án elkezdődik ugyanis az érettségi vizsga hónapja. A sor elején a nemzetiségi nyelv és irodalom áll, amelyen természetesen még nem mindenki vesz részt, május 6-án, hétfőn viszont következik a nagy rajt a magyar nyelv és irodalom kötelezővel. Az utolsó írásbeli az olasz lesz május 27-én, aztán következnek a szóbelik. Na de milyen súllyal értékelik az emelt és középszintű érettségi teljesítményeit, és miként számolják a felsőoktatási felvételi pontjait?

érettségi vizsga
Közeleg az érettségi vizsga ideje: jövő pénteken már lesznek írásbelizők / Fotó: MTI

A Magyar Közlönyben rögzítettek szerint tehát május 3-án kezdődnek és május 27-ig tartanak az írásbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint öt tárgyból kötelező vizsgázni:

  • magyar nyelv és irodalom,
  • történelem,
  • matematika,
  • idegen nyelv – nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom,
  • kötelezően választandó vizsgatárgy – szakgimnáziumban ez képesítő vizsgával is kiváltható, technikumban pedig helyette szakmai vizsgát kell tenni.

A kötelező és a kötelezően választandó mellett további vizsgatárgyakból is tehető érettségi vizsga – annál is inkább, mert korábban érettségizett személyek is tehetnek újabb érettségi vizsgát bármiből és bármely intézményben.

Mikor vannak az érettségi vizsgák? 

Tavaly óta fontos és részben kellemes újdonság, hogy a kötelező tárgyak írásbeli vizsgái egy órával később, reggel kilenckor kezdődnek – a választott tárgyak startja viszont továbbra is lehet korábban, így például a legelső, nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelije is reggel 8 órakor kezdődik majd jövő pénteken.

Ismerős jelenetek minden tavaszról: izguló középiskolások ünneplőben / Fotó: MTI

Az alaptárgyak sorrendje a következő lesz:

  • május 6., hétfő, 9.00: magyar nyelv és irodalom
  • május 7., kedd, 9.00: matematika
  • május 8., szerda, 9.00: történelem

Az összes vizsga teljes és részletes menetrendje megtekinthető az Oktatási Hivatal gyűjteményében. Fontos megjegyzés az érettségihez: 

amennyiben egy vizsga több részből áll, akkor mindegyik vizsgarészből legalább 12 százalékot teljesíteni kell, máskülönben elégtelen lesz az érdemjegy. 

Ha pedig már itt tartunk, érdemes átvenni azt is, hogy milyen százalékos teljesítményre milyen osztályzat jár az emelt, illetve középszintű vizsgákon.

 

Az írásbeliket követően az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek, és június 12-ig tartanak. A középszintű szóbelik csak ez után következnek június 17. és július 3. között.

Közben pedig lehet számolgatni – ez a továbbtanulás, konkrétan a felsőoktatási felvételi pontozására felkészülés szempontjából is hasznos.

Milyen lesz a felvételi pontszámítás?

A mostani középszintű írásbelin akad olyan tárgy, amelynek az összpontozása 100, de olyan is, amelynek 117, úgyhogy nem kell egyből frászt kapni az esetleges különbségektől, azonban érdemes tájékozódni az eltérő számításokról az iskolában, kivált, mert a szóbelik értékelése is eltérő.

Ami az emelt, illetve középszintű érettségik felvételis értékét illeti: az emelt szintűért járó pontokat 100, a középszintűért járókat viszont csak 67 százalékos értéken számítják át.

Az idei felsőoktatási felvételi kapcsán fontos változás az is, hogy immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg: milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Mindenesetre a felsőoktatási felvételi ponthatárait várhatóan 2024. július 24-én hirdetik majd ki, addig lehet böngészgetni azt is, hogy melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani.

Először azonban még az érettségi a teljesítendő feladat.

Közben lehet intézni a felsőoktatási felvételiket is

Ráérő időben vagy inkább némi figyelemelterelésként a felsőoktatási felvételi folyamat apró-cseprő ügyeit is lehet intézni.  Az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet, hogy az e-felvételiben az egyes funkciók ütemezetten válnak elérhetővé, a teljes ügyintézés záró napja pedig 2024. július 10.

Addig hullámokban a következők módosítására, elintézésére nyílik mód:

  • először olyan alapinformációk szerkeszthetők, mint a jelentkező személyes adatai, illetve a jelentkezési helyek adatai, a megjelölt képzések és ezek sorrendje – a megjegyzés, hogy ezen adatok egyszer módosíthatók,
  • április közepétől lehet pótolni a hiányzó dokumentumokat,
  • végül a különböző jelentkezési helyeken számított pontszámok is megtekinthetővé válnak.

Mivel tavaly óta a teljes felvételi rendszer elektronikus, az összes említett módosítás kizárólag az e-felvételi rendszerében eszközölhető. Ha valami hiányozna, és érkezne egy hiánypótlási felszólítás, az a „Hivatalos iratok” menüpontba kerül, de küldenek róla e-mail-értesítőt is.