Kereskedelem

Folytatódik a német bérsztrájk, jelentős emelést követelnek

A német Verdi szakszervezet a munkabeszüntetés pénteki folytatására buzdítja a kereskedelmi dolgozókat. Az érdekképviselet 13 százalékkal nagyobb bért követel a nagy- és külkereskedelemben, de legalább 400 eurót, illetve óránként 2,50 euróval magasabb bért a kiskereskedelemben. A bérsztrájk fókusza az IKEA és a Metro cégeken van.

A németországi Verdi szakszervezet felszólította az alkalmazottakat, hogy pénteken is folytassák a sztrájkot, különösen az IKEA-ban és a Metróban.

bérsztrájk
Holnap jó eséllyel folytatódik a bérsztrájk a németországi IKEA-kban / Fotó: AFP

Az érdekképviselet 13 százalékkal nagyobb bért követel a nagy- és külkereskedelemben, de legalább 400 eurót, illetve óránként 2,50 euróval magasabb bért a kiskereskedelemben. A németországi infláció 2023-ban 5,9 százalék volt. A Verdi csütörtökön jelezte, hogy a munkaadók az IKEA-nál és a Metrónál is nagy súllyal vannak jelen a kollektív tárgyalási bizottságokban, ami nem nagyon előnyös.

A HDE iparági szövetség és a Verdi közötti tárgyalások 2023 végén jutottak holtpontra. 

A szakszervezet azzal érvel, hogy a munkáltatók olyan ajánlatokat nyújtottak be, amelyek azt jelentenék, hogy az alkalmazottak valójában kevesebb pénzt keresnének, mint két éve. 

A Verdi szerint a munkaadók 8 százalékot ajánlanak a nagy- és külkereskedelmi dolgozóknak 24 hónapra elosztva, és 700 eurós inflációs kompenzációs bónuszt tarifaévenként. A kiskereskedelemben 6 százalékot kínálnak, ebből négyet 2023-ra, és kettőt 2024-re. Az összesen 750 euró inflációs kompenzációs bónusz két évre oszlana el.

A Lufthansánál ugyanakkor közel két hete már megszületett az új bérmegállapodás a Verdi közreműködésével. A német vasutasok még várnak a megegyezésre.  

 

 

bérsztrájk külkereskedelmi németországi Metró német
Kapcsolódó cikkek