Közélet

Cikcakkpolitika

„A Bajnai-kormány jó munkát végzett, mert az államcsődtől elrántotta az országot” – mondta egy múlt pénteki konferencián Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje, aki megalapozottnak tartja a jövő évi költségvetést. Amelyet viszont az őt jelölő párt nem szavazott meg.

Dávid Ibolya elnök asszony indoklása szerint ugyanis „ez az elmúlt nyolcéves kormányzásnak részbeni korrekcióját jelentő kényszerköltségvetés”.
Nem ez az egyetlen eset persze, amikor a józan ész és a politikai érdek konfliktusából az utóbbi kerekedik felül. A parlamenti bekerüléséért küzdő MDF esetében azonban mintha ez még inkább érvényesülne. A párt vezetése szemmel láthatóan igyekszik kitölteni az SZDSZ eltűnésével keletkező űrt, és magához vonzani azokat a mérsékelt szavazókat, akik nem ülnek fel a gazdasági populizmusnak.

A felülről vezényelt offenzívába azonban zavaróan sok hiba és ellentmondás csúszik.

Így fordulhatott elő, hogy – a korábbi cáfolatok ellenére – az MDF listáján indul az Orbánfó-biájáról és Gyurcsány-rajongásáról ismert Debreczeni József, aki még 2005-ben is bírálta a Bokros-csomagot. De idesorolható öt budapesti alapszervezet sikertelen feloszlatási kísérlete is, amely jelzi: a kifelé a demokrácia egyedüli védelmezőjeként fellépő Dávid Ibolya belső ellenzékét diktatórikus módszerekkel igyekszik eltávolítani. Kérdés, hogy a kényes célközönség vajon vevő lesz-e erre a cikcakkpolitikára. GCs

bokros-csomag mdf
Kapcsolódó cikkek