Közélet

III. Károly király meglátogatta a britek által képzett ukrán katonákat

A háború első évfordulója előtt a brit uralkodó meglátogatta a kiképzőtábort, ahol a brit hadsereg az ukrán katonák képzését végzi. III. Károly végignézett egy rövid védelmi gyakorlatot, majd találkozott néhány ukrán újonccal is.

Az Egyesült Királyság uralkodója, III. Károly felkereste a brit hadsereg Wiltshire-ben lévő kiképzőközpontját, ahol az ukrán katonák képzése zajlik. Itt nagyjából 19 ezer ukrán önkéntes kiképzését végzi a brit haderő olyan fegyverek használatára, mint a Javelin föld-levegő rakéták.

Britain's King Charles III attends a site in Wiltshire where Ukrainian recruits are being trained by British and international partner forces in south-west England on February 20, 2023. - The recruits are completing five weeks of basic combat training by British and international partner forces, before returning to fight in Ukraine.
Fotó:  Chris Jackson / AFP

A brit király a látogatása alkalmával végignézett egy rövid védekező gyakorlatot, majd találkozott néhány ukrán önkéntessel 

írta meg a Telegraph. A bázison egy öthetes kiképzésen esnek át az ukránok, akik ezt követően visszautaznak Ukrajnába harcolni az oroszok ellen. III. Károlyt Sir Patrick Sanders tábornok, a vezérkar vezetője kísérte el a látogatásra. Az ukrán katonák mellett a Nagy-Britanniába érkezett nemzetközi személyzet több tagjával is találkozott az uralkodó.

Busás fizetést kaphatnak az ukránoknál harcoló külföldi zsoldosok

Akár jóval a magyar átlagfizetés fölött keresnek az Ukrajnában harcoló zsoldosok. A Kreml szerint a 900 ezer forintnak megfelelő javadalmazás sem ritka a zsoldosoknál.

Az ukrán katonák képzésében részt vesz az ír gárda első zászlóaljának, az Egyesült Királyság Ranger Ezredének oktatói, illetve más tisztek Új-Zélandról, Ausztráliából, Kanadából, Litvániából, Norvégiából, Dániából, Hollandiából, Svédországból és Finnországból.

Britain's King Charles III (2L) meets with Ukrainian recruits being trained by British and international partner forces at a site in Wiltshire in south-west England on February 20, 2023. - The recruits are completing five weeks of basic combat training by British and international partner forces, before returning to fight in Ukraine.
Fotó:  Chris Jackson / AFP

A britek tavaly júniusban kezdtél el az ukrán katonák képzését az Egyesült Királyságon belül. 

A program keretében már 10 ezer ukrán harcos állt katonai szolgálatba és tovább majdnem 20 ezer katona felkészítése van tervben.

A programban zömével olyan önkéntes ukránok vesznek részt, akik nem, vagy csak alig rendelkeznek katonai tapasztalattal. A különböző fegyverek használata mellett az orosz járművek működésének tanulmányozása is a kiképzés részét képezi.

 

 

III. Károly kiképzés ukránok
Kapcsolódó cikkek