Közélet

Az Izraeli légicsapások 32 ember életét oltották ki a Gázai övezet déli részén

Izrael ismét figyelmeztette a civileket, hogy költözzenek el, mivel az északi rész elfoglalása után az enklávé déli részén támadja a Hamászt.

A légicsapások pontos helyének említése nélkül, az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában több tucat gázai célpontra, köztük fegyveresekre, rakétakilövő állásokra és lőszergyárakra mértek csapást. A Khan Younis-i légicsapás halálos áldozatai közül néhányan a Gázai övezet északi részéből evakuáltak voltak, és „semmi közük” nem volt a Hamászhoz – mondta a Reutersnek a helyszínen tartózkodó rokonuk. Az ENSZ szerint pénteken már harmadik napja nem érkezett segély a Gázai övezetbe, és az enklávéban gyakorlatilag leállt a segélyosztás, egyes területeken nyers szennyvíz folyik az utcákon.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

A Gázai övezet déli részén lévő lakóházakra mért izraeli légicsapások legalább 32 palesztint öltek meg szombaton – közölték orvosok –, miután Izrael ismét figyelmeztette a civileket, hogy költözzenek el, mivel az északi rész elfoglalása után az enklávé déli részén támadja a Hamászt.

Egy ilyen lépés több százezer palesztint kényszeríthet arra, hogy a Gáza város elleni izraeli támadás elől délre menekült palesztinok százezrei, valamint a több mint 400 ezer lakosú Khan Júnisz lakói ismét költözzenek, súlyosbítva a súlyos humanitárius válságot. „Arra kérjük az embereket, hogy költözzenek át. Tudom, hogy sokuknak nem könnyű, de nem akarjuk, hogy civilek kerüljenek a kereszttűzbe” – mondta Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója pénteken az MSNBC-nek.

Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezetet, miután izraeli közlések szerint, az október 7-i izraeli ámokfutása során a terrorszervezet harcosai 1200 embert öltek meg, és 240 túszt hurcoltak az enklávéba. Azóta Izrael rommá bombázta Gáza városának nagy részét – az enklávé városi magját –, elrendelte a keskeny övezet északi felének kiürítését, és a 2,3 millió gázai palesztin mintegy kétharmadát kitelepítette. A menekültek közül sokan attól tartanak, hogy otthontalanságuk véglegessé válhat.

A gázai egészségügyi hatóságok pénteken több mint 12 ezerre emelték a halálos áldozatok számát, közülük ötezer gyermek. Az ENSZ hitelesnek tartja ezeket az adatokat, bár az információgyűjtés nehézségei miatt mostanában ritkán frissítik őket.
 

 

Gázai övezet izraeli háború terrorszervezet Hamász légicsapás
Kapcsolódó cikkek