Közélet

Ferenc pápa aggódik, közeli munkatársát küldi a Szentföldre karácsonyra

A katolikus egyházfő Konrad Krajewski bíborost, Apostoli Alamizsnahivatal vezetőjét Izraelbe küldte a karácsony idejére, ezzel együtt nyomatékosan kéri az erőszakos konfliktusok befejezését.

A Ferenc pápa közvetlen hatáskörébe tartozó Apostoli Alamizsnahivatal vezetője, Konrad Krajewski bíboros a Szentföldre utazik a karácsonyi ünnepekre – jelentette be a vatikáni hivatal pénteken. A közlemény hangsúlyozza, hogy az egyházfő fájdalmat érez a világot „darabokban sújtó harmadik világháború miatt”, és minden nap a békéért imádkozik.

Cardinal Angelo De Donatis Leads A Special Mass For Pope Emeritus Benedict XVI
Fotó: Alessandra Benedetti - Corbis

A pápa nyomatékosan a földet vérrel szennyező konfliktusok befejezését kéri a mártír Ukrajnában, Szíriában, Afrika számos országában, és most Izraelben és a palesztin területeken is – olvasható az alamizsnahivatal közleményében.

Ferenc pápa a háború következményeit közvetlenül megélő emberekkel való közelsége jeleként Konrad Krajewski bíborost küldi a Szentföldre.

A bíboros útjának célja a békéért folytatott ima – közölte a hivatal, emlékeztetve, hogy 2014 júniusában a vatikáni kertekben tartottak imát a szentföldi békéért Ferenc pápa vezetésével, és azon az akkori izraeli elnök, Simon Peresz és Mahmúd Abbász palesztin elnök vett részt. Az az imádság a mai napig érvényes – olvasható a dokumentumban.

Konrad Krajewski az imát Jeruzsálemben újítja meg Jézus születése ünnepén Pierbattista Pizzaballa bíborossal, Jeruzsálem latin pátriárkájával, valamint a helyi egyházzal közösen. A pápa egyik legközelebbi munkatársaként ismert Krajewski bíboros tavaly december 24-én a Kijevtől nyolcvan kilométerre lévő domonkos templomban mutatott be misét, amelyen az oda menekült ukránok vettek részt.

Ukrajnában és a Közel-Keleten is a béke melletti elkötelezettség erősítését sürgette a karácsonyi ünnepek közeledtével Ferenc pápa, aki a gázai katolikus plébánia halottairól is szólt a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. Ferenc pápa azt mondta, nem szabad megfeledkezni a háborúban élőkről Ukrajnában, Izraelben, a palesztin területeken és a világ más részein.

 

ferenc pápa Vatikán Ukrajna Szentföld
Kapcsolódó cikkek