Az ukrán kormány a Donbász régióban tartott kihelyezett kormányülésen megvitatta, hogy melyek Ukrajna fő prioritásai 2024-ben. Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint az ülésen szó esett többek között az állam az orosz megszállókkal szembeni védelméről és a hadsereg megerősítéséről is – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal is holding a joint press conference with Polish Prime Minister Donald Tusk in Kyiv, Ukraine, on January 22, 2024. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Denisz Smihal Ukrajna miniszterelnöke, orosz-ukrán háború
Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke.
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto /AFP

A kormány soron következő ülését is az ország keleti részén tartjuk. Ukrajna megvédése az orosz megszállóktól, hadseregünk megerősítése, az előfeltételek megteremtése az agresszor legyőzéséhez – ezek az állam fő prioritásai 2024-re

– jelentette ki a kormányfő.

A 2020 óta hivatalban lévő politikus hozzátette, hogy folyamatosan dolgoznak a biztonság és a védelem fenntartásán, ami kulcsfontosságú az orosz–ukrán háború miatt. Smihal szerint elsődleges céljuk az ukrán védelmi ipar innováción és technológián alapuló bővítése, valamint az erős védelmi vonalak kiépítése. Szintén kiemelt feladatnak tekintik azt, hogy a hadseregben felszámolják a bürokratizmust.

Nagy hatótávolságú drónok ezreit gyártaná le Ukrajna

Az orosz–ukrán háborúban minden korábbinál nagyobb szerepet kapnak a pilóta nélküli légi járművek. Ukrajna tavaly nagyjából százezer drónt küldött a frontra, és ennek háromszorosára adott le rendelést.