Közélet

A Moszkva melletti terrortámadás előtt egy hónappal már tudhattak részleteket a Kremlben

Megszólalt az Moszkva melletti terrortámadás ügyében az ukrán védelmi miniszer: sajnálatot az ukránok még mindig nem fejeztek ki, viszont azt állítják, a Kreml már egy hónappal korábban tudta, hogy készül valami.

Moszkva legalább egy hónappal korábban tudott a Moszkva melletti településen tervezett támadás előkészületeiről, és azt is tudta, honnan érkeznek a fegyveres csoportok, és mely országokon keresztül utaznak Oroszországba – kommentálta Kirilo Budanov védelmi miniszter, korábbi ukrán hírszerzési vezető a Crocus koncertteremben történt terrortámadást. „Bár ez az ellenség (utalt az oroszokra – a szerk.), elvileg nem helyeslem a civilek elleni terrorcselekményeket” – mondta Budanov. Ostobaságnak nevezte az orosz hatóságok azon vádjait, hogy Ukrajna részt vett a terrortámadásban.

Chief Of The Military Intelligence Of Ukraine, Kyrylo Budanov
Kirilo Budanov védelmi miniszter szerint az orosz tervek viccesen hangzanak, de nem azok / Fotó: NurPhoto via AFP

Véleménye szerint több lehetséges magyarázata is van annak, hogy miért engedték mindezt megtörténni. Az első a náluk, vagyis az oroszoknál megszokott módon a „tornyok” küzdelme, vagyis a belső harc több magas rangú tisztviselő eltávolításáért. Egy másik lehetőség az, hogy valójában alábecsülték a történések, a tervezett támadás mértékét. Úgy gondolták, hogy inkább helyi szintű kisebb támadás lesz, és mindenért Ukrajnát akarták hibáztatni – tette hozzá az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint.

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője a Harmadik Nemzetközi Stratégiai Kommunikációs Fórumon, a Kyiv Stratcom Forum 2024-en kitért arra is, hogy információi szerint az Orosz Föderáció számos információs, pszichológiai és propaganda jellegű stratégiai műveletet hajt végre. Az egyiket Perunnak hívják, amelyet egy nagy művelettel kombinálnak, amelyet Majdan-3-nak neveztek. Nem igazán van képzelőerejük – jegyezte meg az ukrán miniszter. Hozzátette, hogy ezeknek a műveleteknek vannak bizonyos eredményei, szóval – jegyezte meg – „nem is olyan vicces ez a történet”.

A The New York Times egyébként csütörtökön arról számolt be, hogy információik szerint az USA fontos információkat titkolt el a Crocus ellen tervezett terrortámadásról. A lap állítása szerint az amerikai hírszerző ügynökségek azért nem adtak át az Orosz Föderációnak minden információt a Crocus elleni terrorfenyegetettségről, mert féltek felfedni forrásaikat.

 

Kirillo Budanov Ukrajna Crocus Oroszország terror
Kapcsolódó cikkek