A tengerbe zuhant egy orosz katonai repülőgép csütörtökön a krími Szevasztopol kikötőjénél – közölte az oroszok által megszállt térség kormányzója a Reuters hírügynökséggel. A hírek szerint a saját légvédelmi rendszerük lőtte le az újabb orosz gépet.

Fotó: AFP

A hatóságok szerint a pilóta biztonságosan katapultált, a mentők felvették. A polgári célpontok nem sérültek meg – mondta Mihail Razvojajev, Szevasztopol kormányzója.

A regionális közlekedési osztály közölte, hogy a térségben ideiglenesen szünetel a tengeri személyszállítás. Korábban az orosz Telegram-csatornák bejelentették, hogy Szevasztopol közelében lezuhant egy orosz Szu–35-ös vadászrepülőgép. A videót közzétevő viszont Szu–27-es gépről számol be. A későbbiekben a többi sajtótermék is javította a gép típusát, a lezuhant gép tehát egy Szu–27-es, amelynek előállítási költsége a becslések szerint 20 millió dollár és szerződéstől függően 35–50 millió dollár közötti áron szokták eladni.

Ukrajna légvédelme váratlanul megtáltosodott február végétől március első hetéig összesen 13 orosz repülőt semmisített meg, amelyek között főként Sz-34-es vadászgépek voltak de egy kémrepülőt is leszedtek.