A lengyel államfő élesen  kritizálta a magyar és szlovák külügyminisztert, hogy szóba álltak orosz kollégájukkal, Szergej Lavrovval az Antalyai Diplomáciai Fórumon. Donald Tusk szerint ugyanazon a napon találkozni Lavrovval, amikor eltemették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, az „nem csak a jó vagy rossz ízlés megnyilvánulása”.

Fotó: AFP

„Az Alekszej Navalnij temetése napján való lakoma csak egy újabb jele a magyar kormánynak, amelyet morális és politikai okokból nehezen fogadunk el” – mondta Tusk a sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter magyar és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter pénteken találkozott Lavrovval az Antalyai Diplomáciai Fórum – írja az AP News.

A pozsonyi és a budapesti kollégák ismét bebizonyítják, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan eltérő a véleményünk

– mondta Tusk, és hozzátette, hogy ezalatt az Oroszországhoz való hozzáállást és az Ukrajna elleni támadás kérdését érti. Ingrida Simonyte litván miniszterelnök – aki Tuskkal találkozott – „sajnálatos választásnak” nevezte a Lavrovval való találkozót. 

Orbán Viktor miniszterelnök az Antalyai Diplomáciai Fórumon elmondta, hogy a legfontosabb, hogy véget érjen az orosz–ukrán háború. Kiemelte: az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború. A magyar kormányfő megerősítette: a jövő héten Floridába utazik, hogy Donald Trumppal találkozzon. Szerinte a politikai elit reprodukálja magát, szükség van eredeti arcokra, Donald Trump pedig ilyen ember.