Közélet

Amerikai segélyszállítmányokról tárgyalt Biden és Zelenszkij

A telefonos tárgyaláson a fegyverszállítmányok tartalmáról beszélt a két elnök. Biden biztosította az ukrán vezetőt, hogy az amerikai segélycsomagot a szenátus hamarosan el fogja fogadni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en.

US President Joe Biden speaks on the phone during a National Small Business Week event in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, on May 1, 2023. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) amerikai
Biden telefonon egyeztetett Zelenszkijjel az amerikai segélycsomagról / Fotó: AFP

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

Biden elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket

– közölte Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához. „A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára” – jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország légi terrort alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

 

 

 

Ukrajna Vologyimir Zelenszkij Egyesült Államok segélycsomag Joe Biden
Kapcsolódó cikkek