Azerbajdzsán nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ahogy Franciaország, India és Görögország felfegyverzi Örményországot – jelentette ki kedden Ilham Aliyev azeri elnök az Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémián tartott beszédében. Hangsúlyozta, hogy hazája ezen álláspontját világosan értésére adták az örmény vezetésnek, valamint a Jerevánt támogató államoknak is.

Scholz Meets With Azerbaijani President Ilham AliyevBERLIN, GERMANY - MARCH 14: Azerbaijani President Ilham Aliyev attends a joint press conference following talks with German Chancellor Olaf Scholz (not pictured) at the Chancellery on March 14, 2023 in Berlin, Germany. Russia's ongoing war in Ukraine as well as energy issues are both topics of their meeting. (Photo by Omer Messinger/Getty Images)
Azerbajdzsán és Örményország megkezdte a vitatott közös határ kijelölését / Fotó: Getty Images

Hozzátette: amennyiben Baku komoly fenyegetést lát, intézkedéseket hoz a jövőben. Az azeri államfő beszélt a vitatott örmény–azeri határ kijelöléséről is. Szerinte a határ kijelölését az ismert elvek alapján kell elvégezni, de vannak olyan szakaszok is, amelyek mindkét félnek gondot jelentenek. Ezek főleg utakkal, biztonsági mechanizmusokkal, illetve egymás területének mélységi megfigyelésével kapcsolatosak.

Találékonynak kell lennünk, és nem kell ragaszkodnunk egy vonalhoz, amely mentén aztán vak kiscicákként haladunk. A térképen futó vonalakat alapként kell vennünk, de olyan határban kell megállapodnunk, amely mindkét félnek biztonságos és kényelmes

– mondta Aliyev, miután Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Örményország és Azerbajdzsán megkezdte a vitatott közös határ kijelölését. A Nyugatot Aliyev azzal vádolta, hogy az április elején Brüsszelben tartott EU–amerikai–örmény találkozóval törésvonalakat akart teremteni a Kaukázus déli térségében.

Hangsúlyozta, hogy a történelemben még nem volt ehhez fogható találkozó szovjet utódállamok bevonásával. Nikol Pasinján, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő és Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője április 5-én Brüsszelben tartottak találkozót. 

Az Európai Bizottság akkor 270 millió eurós támogatást terjesztett elő Örményországnak a 2024–2027 közötti időszakra. A két szomszédos dél-kaukázusi ország tavaly év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, a megbeszélések azonban megtorpantak, főleg olyan kérdések miatt, mint az ezer kilométer hosszú közös – lezárt és megerősített – határ kijelölése.

Pasinján az utóbbi időben már jelezte, hogy hajlandó visszaszolgáltatni örmény ellenőrzés alatt álló azeri területeket. Mindazonáltal Azerbajdzsán is ellenőriz olyan területeket, amelyeket nemzetközileg is Örményország részeként ismernek el.

Örményország elfordul Oroszországtól, Amerika kegyeit keresi

Az örmény kormányfő, Nikol Pasinján egy interjúban arról beszélt, hogy országa nem Oroszország szövetségese az Ukrajna elleni háborúban, sőt, még azt is fontolgatják, hogy érdemes-e benn maradniuk a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.