Közélet

Két európai ország váratlanul még több fegyvert küld Ukrajnába

Miközben Oroszország szinte megállíthatatlanul tör előre az ukrajnai Donyeck megyében, a nyugati országok elkezdték fokozni a fegyverszállítmányokat. Miután az Egyesült Államok Kongresszusa megállapodott a 61 milliár dolláros csomagról, az európai nemzetek egy része is a tettek mezejére lépett.

A lett kormány Ukrajnának újabb katonai segélycsomagot hagyott jóvá, amely egyebek mellett rövid hatótávolságú légvédelmi fegyvereket és megfigyelő drónokat fog tartalmazni – jelentette be Evika Silina lett miniszterelnök kedden az X közösségi portálon.

Riga,,Latvia,-,June,1,,2023:,Missiles,And,Weapons,On
fegyver
Két európai ország váratlanul még több fegyvert küld Ukrajnába / Fotó: Shutterstock

A kormány most hagyta jóvá NBS MANTIS légelhárító lövegek, pilóta nélküli taktikai megfigyelőrendszerek, valamint egyéb fontos felszerelések és technikai eszközök átadását az ukrán fegyveres erők számára

– írta a kormányfő. Reményét fejezte ki, hogy a támogatás segít javítani Ukrajna légvédelmi és felderítési képességein.

Hozzátette: országa GDP-jének mintegy 0,25 százalékát fordítja évente Ukrajna támogatására.

Minden katonai szállítmánnyal megerősítjük barátságunkat az ukrán néppel az agresszor Oroszország elleni harcban, amely a legnagyobb veszélyt jelenti a békére és a biztonságra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát kétoldalúan és szövetségeseinkkel együtt

– fogalmazott a miniszterelnök.

Példátlan támadás: Oroszország elzárt egy NATO-várost a légiközlekedéstől

Oroszország megbénította a légiközlekedést a kelet-észtországi Tartu városban. GPS-zavarók segítségével akadályozza Oroszország, hogy a repülőgépek leszálljanak a településen.

A múlt hét végén tett látogatást Kijevben Baiba Braze lett külügyminiszter, aki bejelentette, hogy Riga egy 215 megawattos generátort ad át Ukrajnának a főváros energiaszükségleteinek fedezésére. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig közölte, hogy Lettország Ukrajnával együtt növelni fogja a drónok gyártását az Ukrajna szükségleteinek kielégítésére létrejött nemzetközi kezdeményezés, az úgynevezett drónkoalíció keretében – emlékeztetett a belejelentés kapcsán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Norvégia is megnyitotta a fegyvercsapokat

Norvégia 7 milliárd koronával (megközelítőleg 232 milliárd forint) növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segélyt idén, amely így 22 milliárd koronát tesz ki – jelentette be kedden a norvég kormányfő.

Az emelést a 2023–2027 közötti időszakban az ukrán polgári személyek és katonák megsegítésére szánt alapból finanszírozzák, amely változatlan marad.

Ez élet-halál kérdése Ukrajna lakossága számára

– jelentette ki sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, aki nagyon bizonytalannak nevezte az ukrajnai helyzetet.

Ez Európa – tehát Norvégia – biztonságát és stabilitását is érintő kérdés egyben

– hangsúlyozta a kormányfő, aki előzőleg a szélesebb konszenzus érdekében ellenzéki vezetőkkel tárgyalt.

A 7 milliárd koronás pótlólagos támogatásból 6 milliárdot katonai támogatásra fordítanak, elsősorban légvédelmi eszközökre és lőszerre.

A 75 milliárd koronásra tervezett eredeti több éves programból a skandináv ország 2024 végéig várhatóan mintegy 39,5 milliárd koronát használ fel.

A jelentős szénhidrogén-kitermelő Norvégiának jelentős haszna van a háború miatti áremelkedésből, és a Kieli Világgazdasági Intézet rangsora szerint arányosan Kijev egyik legnagyobb támogatója.

 

Norvégia Lettország Ukrajna fegyver
Kapcsolódó cikkek