Hamarosan változnak a kizárólagos lakossági parkolóhelyek és a fizetős parkolózónák területei a fővárosban – hívta fel a figyelmet az Énbudapestem.hu.

Car,Sharing,,,Pick,Me,Up,,,Auto,Drive,And
Fizetős parkolás: heteken belül kibővítik a rendszert – ezeken a helyszíneken kell jegyet váltani / Fotó: Shutterstock

Arról a Világgazdaság is beszámolt tavaly novemberben, hogy a fővárosi közgyűlésben döntöttek a budapesti parkolási zónák kiterjesztéséről, ezért még több helyen kell fizetniük az autósoknak. Akkor összesen négy kerület volt érintett, a IX., a XI., a XII. és a XIV., azaz Ferencváros, Újbuda, Hegyvidék és Zugló. Egészen pontosan

  • IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítették a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán körút – Soroksári út által határolt területtel.
  • A XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe került a várakozási idő 3 órában történő maximálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út–Budaörsi út–Zólyom köz–Zólyomi út–Radvány utca–Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonták a „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlant (Istenhegyi út–Németvölgyi út találkozásánál) átsorolták „B” várakozási övezetből „A” övezetbe.
  • A XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítették a Csömöri út–Rákospatak u.–Vezér u.–Egressy út–Lőcsei út–Szugló u.–Fűrész u.–Bosnyák u.–Lőcsei út–Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet bevonták a várakozási övezetbe.

A városvezetés az indoklásában azt emelte ki, hogy egyes kerületi önkormányzatoktól javaslatokat kapott a parkolási övezetekkel kapcsolatban. Ezek átvezetése miatt volt szükség a főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet (magyarán a parkolási rendelet) módosítására.

Hol kell mostantól fizetni a parkolásért Budapesten?

Az Énbudapestem most azt írta, hogy 

Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni a parkolásért.

Ha jól értjük, ezek újabb fizetős öveket jelentenek. Zuglóban május 8-tól indul a próbaüzem a Nagy Lajos Király útja–Fogarasi út–Örs Vezér útja–Örs vezér tere által határolt területen. Rá egy hétre, május 15-től pedig már büntetőcsomagot kapnak az autósok, ha nem váltanak parkolási jegyet. Igaz, a május 15-21. közötti időszakban még csak egy csekk nélküli figyelmeztetés lesz a szabálytalanul parkoló autók ablakán, a tényleges fizetős üzem május 22-től élesedik.

Továbbá arra is kell számolni a döntés nyomán, hogy az ingázók a jövőben a Vezér utca környékén lévő parkolóhelyeket használják majd P+R-ként, hiszen ezek továbbra is ingyenesek.

Ehhez képest Újbudán már életbe is lépett a fizetős parkolás kiterjesztése: a XI. kerületben a Sashegyen történt a legfrissebb változtatás és április 2-től kell fizetni. Jó hír viszont, hogy a fizető övezet további bővítését nem tervezi az Újbudai Parkolásüzemeltető, ugyanakkor azt vizsgálják, hogy a bővítés milyen hatással van a határterületekre. Ha indokolt, további változtatásokat javasolnak az kerületi önkormányzatnak.

Parkolási maffia Budapesten: hat és fél év börtönt kapott a rolls-royce-os expolitikus

A főváros VI. kerületének korábbi szocialista alpolgármestere a BEAST 1 rendszámú luxusautója miatt is hírhedtté vált. Fürst Györgyöt most letöltendő börtönre ítélték a budapesti parkolási rendszer működtetése során elkövetett visszaélések miatt.