Közélet

Ukrán külügyminiszter: az amerikai segély nem rögtön oldja meg a problémát

Dmitro Kuleba szerint az újonnan megszavazott amerikai segélycsomag nem fogja rögtön megoldani a front problémáit. Az ukrán külügyminiszter szerint a segély mellett országa legalább hét Patriot légvédelmi trendszert is be szeretne szerezni.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lelkesen méltatta az Egyesült Államokat, amiért jóváhagyták az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. Kuleba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a segély nem fogja azonnal megoldani a harctéren felmerült problémákat.

Joint briefing of Ukrainian and Dutch FMs in Kyiv
Ukrán külügyminiszter: az amerikai segély nem rögtön oldja meg a problémát / Fotó: Kirill Chubotin / AFP

Az ukrán külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „a Nyugatnak fel kellett ismernie, hogy az európai béke korszaka véget ért”, és ki kellett építenie védelmi ipart. Kuleba azt nyilatkozta a The Guardiannek, 

reméli, hogy a Fehér Ház „napokon, esetleg órákon belül” bejelent egy fegyvercsomagot és csak logisztika kérdése lesz, hogy az eljusson a frontra.

A Pentagon szóvivői szerint Európában már felhalmoztak néhány hadianyagot, és várhatóan a tüzérség és a légvédelem lesz a prioritás. Kuleba azt is elmondta, hogy Ukrajna hét Patriot légvédelmi rendszert nevezett meg, melyekkel megvédheti a civileket a Kijeven kívüli nagyvárosokban. Ezeknek a megszerzésére már zajlanak tárgyalások, de Kuleba szerint „azok az országok, amelyek ezeket a Patriotokat működtetik, alkudoznak a kompenzációért”

Kuleba elmondta, hogy 

Volodimir Zelenszkij hétfőn tárgyalt Joe Biden elnökkel a katonai segélyről.

A külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna szövetségeseinek át kell térniük a részvétnyilvánításról és együttérzésről az ország pusztulásának megakadályozására. Kuleba szerint a Nyugatnak növelnie kell a fegyvertermelést, akárcsak Ukrajnának, mert Oroszország ebben megelőzte őket. „Amikor azt nézem, hogy Oroszország mit ért el a védelmi ipari bázis felépítésében a háború két éve alatt, és mit ért el a Nyugat, azt hiszem, valami nincs rendben a Nyugat részéről” – mondta Kuleba.

 

orosz-ukrán háború oroszország katonai segély ukrajna Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek