Közélet

Az orosz-ukrán háború 805. napja – Rakéta- és drónzápor zúdult éjszaka Ukrajnára

Legalább hat városban támadták az energetikai infrastruktúrát, köztük Lvivben és Zaporizzsjában is. A támadásokban több hőerőmű is megsérült. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Oroszország újabb nagyszabású támadást indított Ukrajna több városa ellen az éjszaka folyamán. Az ukrán légierő jelentése szerint támadó egységek között voltak robotrepülőgépek, ballisztikus rakéták és Shahed típusú drónok is. Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy minimum hat városban támadták az energetikai infrastruktúrát.

Steppe Wolves unit performs combat work in the Zaporizhzhia direction, Ukrajna, ukrán
Rakéta- és drónzápor zúdult éjszaka Ukrajnára / Fotó: NurPhoto via AFP

Az orosz célpontok között szerepelt Lviv és Zaporizzsja is. A károk kivizsgálása folyamatban van, és már megkezdődtek a munkálatok az áramtermelő létesítmények helyreállításán. Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata, a DTEK szerint

három hőerőmű sérült meg a legutóbbi támadásokban. 

A cég nem pontosította az üzemek helyét, de azt közölte, hogy a berendezések súlyosan megsérültek – írja a The Kyiv Independent. A kár mértéke jelenleg nem tisztázott, azonban Poltava megyében egy orosz drón egy kritikus infrastruktúralétesítménybe ütközött, és tűz ütött ki – mondta Filip Pronin regionális kormányzó.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 6-án törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a hadiállapot és az általános mozgósítás további 90 napra való meghosszabbításáról Ukrajnában. A hatályos ukrán törvények hatálya egyszerre legfeljebb 90 nappal hosszabbíthatók meg. Ha elfogadják az elnök beterjesztését, ez lesz a 11. döntés a hadiállapot és az általános mozgósítás hatályának meghosszabbításáról.

 

21:48

Zelenszkij: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Telefonon folytatott megbeszélést szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodmir Zelenszkij ukrán elnök, melyet követően az ukrán államfő arról írt az X-en, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén.

Zelenszkij szerint a beszélgetés hosszú és tartalmas volt és beszámolt arról is, hogy meghívta Orbán Viktort a jövő hónapban Svájcban rendezendő békecsúcstalálkozóra. 

Fontos számunkra Magyarország álláspontja a békéhez való közeledésről és a közös regionális biztonságról. Kiemeltem, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében Magyarországgal

– írta az ukrán elnök.

19:07

Ismét lengyel kormányzati intézményeket támadtak orosz hekkerek

Az APT28 nevű orosz hekkercsoport e héten ismét megtámadta rosszindulatú szoftverekkel a lengyel kormányzati intézményeket – közölte szerdán a lengyel állami teleinformatikai kutatóintézet (NASK).

Az ellenséges tevékenységet a NASK, a lengyel nemzeti kibervédelmi intézet (CERT Polska), valamint a lengyel nemzetvédelmi minisztérium kibervédelmi csoportja (CSIRT MON) észlelte és írta le – áll a közleményben.

A jelentés szerint az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val szoros kapcsolatokat ápoló APT28

azonosítását a műszaki adatok tették lehetővé, valamint azok hasonlósága a már korábban leírt támadásokéhoz.

18:36

Két települést elfoglalt és energetikai létesítményeket támadott az orosz hadsereg

Újabb két települést foglalt el az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, miközben tengeri és légi indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, egyebek között Kinzsal hiperszonikus rendszerrel mért csoportos csapást ukrán energetikai és hadiipari létesítményekre – közölte az orosz védelmi tárca.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előrenyomulnia, és tizenöt ukrán ellenrohamot vert vissza, elfoglalta a Harkiv megyei Kiszlivka és a donyecki régióban lévő Novokalinove települést. Az orosz összesítésből az derült ki, hogy az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén 

több mint 1050 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

 

16:13

Döntöttek az uniós nagykövetek: Ukrajnának adják az orosz vagyon profitját

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei szerdán megállapodtak arról a törvényről, ami lehetővé teszi, hogy a befagyasztott orosz vagyon profitját Ukrajna védelmére fordítsák – értesült a Reuters két forrásból.

A nyugati országok mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz vagyont fagyasztottak be a háború kitörése óta, és egy ideje már folyik a vita arról, hogy ezt, vagy legalábbis a profitot Ukrajnának adják.

Elsősorban az Egyesült Államok keresi ennek a lehetőségét, Janet Yellen pénzügyminiszter a G7-ek júniusi csúcstalálkozójára akarja kidolgozni ennek a kereteit.

16:07

Orbán Viktor ismét Zelenszkijjel tárgyalt

Telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint 

a megbeszélés során áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt. 

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják – közölte Havasi Bertalan.

15:12

Oroszország nyíltan megfenyegette a NATO-t: "rendkívül veszélyes" a katonák küldése

NATO-katonák Ukrajnába küldése „rendkívül veszélyes” lenne – ezt mondta a Kreml, hozzátéve, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri az ilyen beavatkozást kérő ukrán petíciót, számol be róla a Reuters.  Ezzel arra reagáltak, hogy az ukrán elnök honlapján megjelent egy petíció, amiben az áll, hogy Ukrajnának fel kell kérnie az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és más országokat, hogy küldjenek csapatokat az orosz invázió leküzdésére. Azt egyelőre viszont nem tudni, hogy a petíció összegyűjti-e a szükséges számú, 25 ezer szavazatot, ami arra kötelezné Volodimir Zelenszki elnököt, hogy jóváhagyásával vagy elutasításával válaszoljon. Szerda reggelig 1594 szavazat gyűlt össze.

14:41

Csökken az ukrán menekültek száma az EU-ban

Csökken az ideiglenes védelmet biztosító menedékstátusszal rendelkező ukránok száma az Európai Unióban. Márciusban 4 211 495 voltak, húszezerrel kevesebben, mint februárban, és közel százezerrel kevesebben, mint januárban – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közreadott jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak. A jelentés szerint 

a legtöbb ukrajnai menekült március végén Németországban (1 301 790) élt,

majd Lengyelországban (955 520) és Csehországban (364 375). A február végi adatokhoz képest márciusban a kedvezményezettek száma legnagyobb mértékben Németországban (plusz 15 210; plusz 1,2 százalék), Hollandiában (plusz 4705; plusz 4 százalék) és Bulgáriában (plusz 3475; plusz 7,6 százalék) növekedett.

10:34

Románia Patriot légvédelmi rendszert küldhet Ukrajnának

Klaus Iohannis román elnök kedden Washingtonban kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra Patriot légvédelmi rakétarendszer Ukrajnába küldéséről. A politikus azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. Németország korábban egy további Patriot üteget, Spanyolország pedig légvédelmi Patriot rakétákat ígért.

Más európai országok, köztük Görögország, Hollandia, Lengyelország, Románia és Svédország szintén rendelkeznek Patriot rendszerekkel. „Az elmúlt hetekben vita folyt arról, hogy ki küldhet Patriot rendszereket Ukrajnába” – mondta a román elnök. 

Biden elnök említette ezt a találkozónkon, és én azt mondtam, hogy nyitott vagyok a megbeszélésre

– nyilatkozta Iohannis és hozzátette, hogy meg kell vitatnia a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban, hogy mit tudnak felajánlani és mit kaphatnak cserébe, mert elfogadhatatlan, hogy Románia légvédelem nélkül maradjon.

08:42

Tízezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4590-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5461-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A  beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz-ukrán háború oroszország ukrajna rakétatámadás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek