Dubajban nyitott állandó képviseletet a Neuman János Egyetem, amely ezzel is segíti azon céljainak elérését, hogy ötezer hallgatójának legalább 20 százaléka külföldről érkezzen – derül ki a felsőoktatási intézmény keddi közleményéből.

A Neumann Jánois Egyetem Dubajban,
dubaj
A Neumann János Egyetem állandó dubaji kirendeltsége hallgatókat toboroz / Fotó: Neumann János Egyetem

A közlemény szerint a dubaji iroda létrehozása azért is fontos, mert Dubaj az Egyesült Arab Emírségek önálló emírségeként és világszinten is jelentős városként reprezentatív módon, szinte olvasztótégelyként fogja össze a kecskeméti Neumann célpiacának nemzetközi közönségét.

Külföldi hallgatókat szólít meg az egyetem, Dubaj lesz a stratégia sarokköve

Ugyanis kecskeméti helyszíne miatt a Neumann János Egyetem a járműipar kiszolgálásán túl az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és a pénzügyi szektor számára is biztosít magas szinten végzett szakembereket. Ebből pedig az adódik, hogy 

a beiskolázási szempontból fontos, nemzetközi fókusz földrajzilag Közép-Ázsia és a Közel-Kelet térségére koncentrálódik.

Mint írják, az ebből a két térségből érkező hallgatók őszre már az egyetem diákjainak több mint 5 százalékát adhatják. A dubaji tapasztalatok annyira kedvezőek, hogy a 20222023 tanévhez képest a 2024-es dubaji beiskolázási aktivitás a korábbi jelentkezési számokat megduplázta, így több mint 500 külföldi diák nyújtotta be jelentkezését a magyar egyetemre.

Ezért az egyetem az emírségből kívánja megszólítani a térség piacát, ideértve Indiát és Kínát is. Ennek érdekében azt is szeretné elérni, hogy a térségben már iparágként működő, hallgató-közvetítő ügynöki hálózatot a hét minden napján személyesen tudja szolgálni, és az intézmény szolgáltatásainak értékesítését a helyszínről tudja működtetni.

Azonban a Neumann János Egyetem dubaji kirendeltsége nemcsak a toborzás célját szolgálja, hanem 

  • a magyar kultúrát, 
  • a kecskeméti értékeket és 
  • a neumanni innovációt is meg akarja jeleníteni a régióban. 

Ezért a megnyitóval párhuzamosan tudományos programsorozat is indult, ami Matolcsy György jegybankelnök angol nyelvű, telt házas előadásával kezdődött.