Közélet

Hszi Csin-ping Európában: Párizsban épülhetnek újra a kínai–európai kapcsolatok

A kínai elnök Franciaország után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat. Hszi európai körútját Párizsban kezdi, ahol Macronnal és Von der Leyennel háromoldalú tárgyaláson vesz részt.

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap megkezdte európai körútját, első állomása pedig hétfőn Párizs, ahol Franciaország és az vezetőivel tárgyal. A találkozón megpróbálja csökkenteni a gazdasági nagyhatalmak közti, a kereskedelmet megzavaró feszültségeket – írta a Reuters.

párizs
A Párizsba látogató kínai elnök és a francia Macron is a kapcsolatok újjáépítésére törekszik / Fotó: AFP

A kínai vezető körútjára kritikus pillanatban kerül sor, amikor az EU az Egyesült Államok példáját követve az ázsiai ország piaci erejének megtörésére összpontosít. A közelmúltban bevezetett kereskedelmi intézkedések mellett ráadásul több tagállamban is állítólagos kínai kémeket tartóztattak le az uniós hatóságok, ami tovább rontott a kapcsolatokon.

Voltak bukkanók országaink között, de közös érdekünk, hogy innovációval és a zöld beruházásokkal újra megerősítsük barátságunkat. Kína és Franciaország tökéletes példái annak, hogy két piac hogyan tud egészséges versenyben maradni úgy, hogy mindenki nyer 

– közölte Hszi a Le Figaro francia lapban megjelent írásában, ahol kiemelte, hogy a múltbéli vámviták ellenére francia termékekre továbbra is hatalmas a kereslet hazájában.

A kétnapos franciaországi látogatása során Emmanuel Macron elnökkel és Ursula von der Leyennel – az Európai Bizottság vezetőjével és a blokk Kína-ellenes politikájának tervezőjével – is találkozni fog. Hszi öt év után először látogat az EU-ba, amely azóta keményen az ázsiai ország ellen fordult, ám az európai vezetők, bár kritikusak a kínai kormánnyal és iparral szemben, nyitottak a kapcsolatok rendezésére.

Macron a maga részéről arra törekszik, hogy elmélyítse személyes kapcsolatát a kínai vezetővel, akit arról is meg akar győzni, hogy sürgesse Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború lezárására.

FRANCE-PARIS-XI JINPING-STATE VISIT-ARRIVAL(240505) -- PARIS, May 5, 2024 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping arrives in Paris for a state visit to France at the invitation of French President Emmanuel Macron, May 5, 2024. Xi was received by French Prime Minister Gabriel Attal at Paris Orly airport upon arrival. (Xinhua/Yan Yan) (Photo by Yan Yan / XINHUA / Xinhua via AFP) párizs
Hszi, felesége és a vele utazó kínai diplomaták vasárnap érkeztek meg Franciaországba / Fotó: AFP

A francia bájoffenzíva részeként Hszi-t az Elysée-palotában, az elnök hivatalos rezidenciáján fogják vendégül látni, ahol ünnepélyes vacsorával várják, kedden pedig a Pireneusokhoz utaznának, ahol Macron a gyerekkorát töltötte.

Párizs után keletre utazik a kínai misszió

Hszi látogatása egybeesik két másik érzékeny eseménnyel: Putyin ötödik hivatali ciklusának beiktatásával és a Kína belgrádi nagykövetsége elleni amerikai bombázás 25. évfordulójával. Emiatt az elnök Franciaország után Szerbiába utazik, hogy részt vegyen a megemlékezéseken, utána pedig a kormány képviselőivel is találkozni fog.

Ezt Magyarország követné, ahol Hszi Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozna, és valószínűleg további kínai befektetésekről, valamint az ukrajnai háború hatásairól is só fog esni.

Hszi Csin-ping megkezdi európai körútját – hazánk a harmadik állomás

A kínai vezető öt éve nem járt Európában, azóta nagyot fordult a világ körülötte. Hszi Csin-ping Franciaország után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat – van bőven miről beszélnie az európai vezetőkkel.

 

 

emmanuel macron kína Hszi Csin-ping Ursula von der Leyen Franciaország
Kapcsolódó cikkek