Közélet

Hszi Csin-ping meghívta Pekingbe Sulyok Tamást

A kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta. Hszi Csin-ping elnök és kísérete pénteken utazik tovább a magyar fővárosból.

A budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.  A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. 

HUNGARY-CHINA-POLITICS-DIPLOMACY
A kínai elnök Budapesten
Fotó: AFP

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt. 

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta. 

A Világgazdaság is megírta, hogy szerda este leszállt Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe, a kínai államfőt és feleségét Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt.

 

 

Hszi Csin-ping kínai államfő Sulyok Tamás
Kapcsolódó cikkek