Közélet

Az orosz-ukrán háború 798. napja: ismét fennáll az ukrán csapatok bekerítésének veszélye

A donyecki front egy hatalmas szakaszán kerültek abba a veszélybe az ukrán fegyveres erők, hogy az oroszok bekerítik őket, miután egy félresikerült akció vagy a katonák parancs nélküli pozícióelhagyása miatt összeomlott a védekezés ezen a szakaszon.

Több mint egy hete alakult ki az ukrán védelmi válság Oheretine, egy Avgyijivkától északra fekvő település közelében, ahol a front összeomlott, miután meg nem erősített hírek szerint az ukrán fegyveres erők egyik dandárja parancs nélkül elhagyta pozícióját. Más hírek szerint csak egy taktikailag elhibázott csapatfrissítésről volt szó. 

Ukrán katonák pihennek egy út szélén, amely Oheretine területére vezet Donyeck régióban 2024. április 28-án / Fotó: AFP

Mindenesetre az ukrán fegyveres erők nem tudják stabilizálni a helyzetet, és az orosz csapatok haladnak előre – jegyezte meg a Strana.ua ukrán portál. „Az ukrán fegyveres erők fő problémája ezzel az áttöréssel az, hogy orosz csapatok kerülnek az erődítmények mögé, amelyeket az ukrán csapatok Avgyijivka elvesztése után kezdtek kiépíteni” – írja a lap.

A cikk szerint az orosz fegyveres erők jelenlegi állásai elegendő tartalékkal és tűztámogatással lehetővé teszik számukra a gyors előrelépést, „megsemmisítve az Ukrán Fegyveres Erők logisztikáját, és a bekerítés veszélyét okozva az ukrán egységek számára a front egy hatalmas szakaszán a donyecki régióban”.

Emlékezetes, hogy az ukrán erők Avgyijivka városát is rohamléptekben voltak kénytelenek egy adott pillanatban kiüríteni, illetve a környező területekről is gyors tempóban vonultak vissza, miután ott is a bekerítés veszélye alakult ki.

 

bekerítés Agyijivka Ocheretyne orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek