Közélet

Már Harkiv határánál vannak az oroszok

Az ukrán csapatoknak Harkiv határában orosz páncélosokkal és gyalogsággal kellett szembenézniük hajnalban. Annak ellenére, hogy Oroszország offenzívája Donyeckre összpontosul, már jelentős katonai csapatok jelentek meg Harkiv határain.

Harkiv régió határterületeire küldött erősítést az ukrán vezetés, hogy visszaszorítsák az orosz támadásokat. A minisztérium közlése szerint az orosz csapatok kora reggel páncélozott járművekkel próbáltak áttörni a védelmükön, de visszaverték őket. Bár Oroszország offenzívája a donyecki régióra összpontosul, Kijev a közelmúltban már megfigyelte, hogy Harkiv körül is egyre több orosz egység jelent meg.

Harkiv
Már Harkiv határánál vannak az oroszok / Fotó: AFP

„Körülbelül 5 óra tájban az ellenség páncélozott járművek védelme alatt megpróbálta áttörni a védelmünket. Jelenleg ezeket a támadásokat visszaverték; változó intenzitású csaták folytatódnak” – közölte a minisztérium. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatában elmondta, hogy az ukrán erők újabb orosz szárazföldi támadásra készültek az északkeleti harkivi régió határán – írja a The Guardian.

Ukrajna dandárokkal és tüzérséggel nézett szembe

– mondta Zelenszkij egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Oroszország további katonákat küldhet az előrenyomulási kísérletének támogatására. 

Az ukrán elnök csütörtökön menesztette a személyi védelemért felelős testőrség vezetőjét, két nappal azután, hogy a szervezet két tagját azzal vádolták meg, hogy merényletet terveztek ellene. Volodimir Zelenszkij rendeletben elbocsátotta az állambiztonsági főosztály vezetői tisztségéből Szerhij Leonyidovics Rudot. Utódjáról még nem jelentek meg információk.

 

Harkiv oroszország ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek