Közélet

Orangutánt kaphat, aki pálmaolajat vesz

Malajzia meg akarja győzni a világot, hogy nem olyan ártalmas a termelés.

Malajzia elirigyelte a kínaiak pandadiplomáciáját, és azt tervezi, hogy orangutánokat ajándékoz a nagy pálmaolaj-importáló országoknak. A cél bizonyítani, hogy az ország elkötelezett a környezetvédelem és a biodiverzitás megőrzése mellett.

Az orangután különösen veszélyeztetett, mert szinte teljes életét a fákon tölti / Fotó: AFP

Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője Indonézia mögött, és ez a tevékenység a veszélyeztetett emberszabásúak életterének folyamatos szűkítésével jár – emlékeztetett tudósításban a Deutsche Welle.

Az tavaly jóvá is hagyta több olyan áru, köztük a pálmaolaj importjának a tilalmát, amelynek a termelése erdőirtással jár. Malajzia szerint azonban a valódi cél az uniós olajos magvak piacának védelme volt.

Az EU is kaphat orangutánt

„Malajzia nem foglalhat el védekező álláspontot a pálmaolaj kérdésében” – írta a tervvel kapcsolatban az X közösségi oldalon Johari Abdul Ghani maláj kereskedelmi miniszter. 

Ehelyett meg kell mutatnunk a világ országainak, hogy Malajzia fenntartható olajpálma-termelő, és elkötelezett az erdők védelme és a környezeti fenntarthatóság mellett

– tette hozzá.

Letarolják az erdőket, hogy olajpálmát ültessenek/ Fotó: AFP

Az ország minden olyan nagy kereskedelmi partnere – így az EU, India és Kína is – kaphat orangutánt, amely nagy mennyiségben importál a széles körben használatos alapanyagból. A világ pálmaolaj-termelésének majdnem fele erre a három piacra kerül.

Mi a baj a pálmaolajjal és az orangutánnal?

A pálmaolajat alkalmazzák szinte mindenhol az élelmiszergyártástól kezdve a kozmetikai iparig, megtalálható egyebek között a pizzában, rúzsban, szappanban és samponban is. A használata elképesztő ütemben terjed: az 1970-es években alig egymillió tonnát termeltek belőle, 2016-ban már 63 millió tonnát, tavaly pedig már 78 milliót.

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF azonban figyelmeztetett, hogy a hatalmas olajpálma-ültetvények miatt jelentősen csökkent az orangutánok élőhelye Malajziában és Indonéziában is, és 

a fajt kihalás veszélyezteti.

 Borneó szigetén már 2012-ben csupán mintegy százezer orangután maradt a WWF becslése szerint.

MALAYSIA - CAR CARRYING PALM FRUIT
Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője Indonézia mögött / Fotó: AFP

A számuk pedig az előrejelzések szerint 47 ezerre zuhan 2025-re, egy évtizeden belül pedig ki is halhatnak, ha sürgősen nem tesznek lépéseket az állatok védelmében – írta honlapján a WWF.

Ezt a főemlőst különösen veszélyezteti az erdőirtás, mivel ideje 90 százalékát a fákon tölti. Borneó pedig a fakitermelés miatt jelentős mennyiségű erdőt veszített el, elsősorban a pálmaolaj miatt.

 

 

pálmaolaj orangután Malajzia
Kapcsolódó cikkek