Közélet

Háborús lázban ég Németország, a Bild szerint Putyin már eldöntötte, hogy támad

Vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők szerint az orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal továbbküldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t. Putyin lehetséges támadása miatt kardinális kérdés az európai védelem megerősítése: a védelmi költségvetés kibővítése és a fegyverkezés.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO elleni támadást fontolgatja, sőt van olyan szakértő, aki szerint ezt már el is döntötte – adta hírül vezető cikkében a Bild pénteken. A legnagyobb példányszámú német napilap azt írja több vezető katonai és biztonságpolitikai szakértő egyöntetű véleménye alapján, hogy az orosz támadás elkerülhetetlen. A népszerű lapban szinte mindennapossá vált a figyelmeztetés az orosz veszélyre, és a német média nem határolódik el ettől: a németek komolyan fenyegetve érzik magukat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadná a NATO-t
orosz támadás
Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadná a NATO-t. Az orosz támadás elkerülhetetlen szakértők szerint / Fotó: AFP

Már eldőlt, nyomban megtámadják a Baltikumot, amint legyőzik Ukrajnát

– jelentette ki Philipp Petersen hadtörténész az amerikai Center for the Studies of a New World kutatóközpontból, a Lengyelországban megrendezett Defence 24 Days című védelmi szakkiállításon.

Martin Herem észt vezérkari főnök szerint Oroszországnak elegendő fegyvere, lőszere és katonája van ahhoz, hogy megtámadja a NATO-t, így „képesnek kell lennünk az ellenség elpusztítására, mert hiába próbálnánk elriasztani a támadástól”.

Nem az a kérdés, hogy Oroszország megtámad-e minket, hanem az, hogy mikor és hol

– ezt már Waldemar Skrzypczak volt lengyel tábornok jelentette ki. Marek Tomaszycki altábornagy, a lengyel fegyveres erők parancsnoka szerint Ukrajna „az orosz fegyverek és taktikák kísérleti terepe”. Ezt követően pedig „háborúra kerülhet sor Oroszország és Fehéroroszország, valamint Lengyelország és szövetségesei között”.

Titkosszolgálati eszközökkel hoznák Európába a háborút az oroszok

Csúcsra pörgették a munkát az orosz szolgálatok, de nemcsak trollfarmokra és dezinformációra kell most gondolnunk, hanem robbantásokra és gyújtogatásra is. Noha az Ukrajna elleni támadás után több száz diplomáciai fedésben dolgozó orosz kémet küldtek haza, úgy tűnik, az orosz szolgálatok mára ismét megvetették a lábukat Európában.

 

Hogyan védekezhet a egy orosz támadás ellen?

A NATO légi fölénye kulcsfontosságú a támadás kivédésében – mondja Justin Bronk, a brit Royal Institute of the United Services munkatársa. A Baltikumba betörő orosz hadsereget légicsapásokkal kell sokkolni, hogy a Kreml néhány óra vagy nap múlva visszavonja a csapatait. Erre a modern vadászgépek, például az F–35-ösök és cirkálórakéták, úgymint a Taurus, a Tomahawk vagy a Storm Shadow a legjobb eszközök.

USAF F-35 At Paris Air Show 2023
vadászgép
F–35-ös vadászgép / Fotó: NurPhoto via AFP

Európa nem készült fel egy esetleg támadásra, jelenleg csak az Egyesült Államok rendelkezik megfelelő kapacitással.

Az a három európai ország, amely elméletileg két-három éven belül képes lenne erre, jelenleg nem tesz erőfeszítéseket egy ilyen masszív légi fölény elérésére – magyarázta a szakértő.

Martin Herem, az észt fegyveres erők parancsnoka ezzel egyetértésben felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO-szövetségeseknek fel kell emelniük a védelmi költségvetésüket a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékára a következő két évben, amíg elérik a megfelelő fegyverkezési-védelmi szintet. Ezt követően a kvótát 3 százalékra lehetne csökkenteni.

Németországnak tavaly a 1,7 százalékát, Észtország pedig 2,7 százalékát költötte védelemre.

Nukleáris hadgyakorlatot rendelt el Vlagyimir Putyin az ukrán határon

Az ukrán határ közelében tart nukleáris hadgyakorlatot Oroszország. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el. A hadgyakorlat célja, hogy felmérjék az orosz taktikai atomfegyvereket, és javítsanak a bevethetőségükön – tudatta az orosz védelmi minisztérium.

 

 

NATO Védelmi költségvetés támadás Oroszország fegyverkezés
Kapcsolódó cikkek