Szlovákiában a megkérdezettek 36 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy egy választások nélküli totalitárius rendszer jót tenne az országnak – számolt be a Globsec friss felmérésének eredményeiről az Új Szó felvidéki magyar hírportál. A nemzetközi kutatócég a lakossági megkérdezés során több témát is érintett, az Európai Unió- és NATO-tagságtól kezdve az orosz–ukrán háború fejleményein át egészen a demokráciáról alkotott véleményekig. Az adatgyűjtés 2024 februárja és márciusa között zajlott, országonként ezer adatközlő részvételével.

Pozsony, 2023. szeptember 30.Emberek voksolnak egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.MTI/EPA/Martin Divisek
Szlovákia, szlovákok, önkényuralom
A szlovákok jelentős része csalódott a demokráciában / Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI

A felmérésben Szlovákia mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia lakosságát is megkérdezték. Az említett országokban átlagosan 78 százalék az és 81 százalék a NATO támogatottsága. Az ukrajnai háború kapcsán a döntő többség Oroszországot teszi felelősség, azonban 47 százalék attól fél, hogy Moszkva provokációként tekint a Kijevnek küldött fegyverszállítmányokra. Az ukrajnai menekültek elutasítottsága 29 százalék, az Európán kívüliek esetében ez a szám 57 százalék. A demokráciában a lakosság 82 százaléka hisz, a sajtóban azonban csupán 46 százalék bízik.

A szlovák lakosság gondolkodása azonban sok dologban eltér az átlagtól. Bár a többség támogatja az EU- és a NATO-tagságot (72 százalék és 69 százalék), azonban a többi országhoz képest alacsonyabb mértékben. A háború kapcsán szintén jelentős a különbség. Északi szomszédunknál mindössze 41 százalék okolja Oroszországot a fegyveres konfliktus kirobbantásáért, 31 százalék a Nyugatot, 20 százalék pedig egyenesen Ukrajnát hibáztatja.

A szlovákok álláspontja a demokratikus értékekkel kapcsolatban is kitűnik néhány mutatóban. Azzal az állítással, hogy egy totalitárius, választások nélküli rendszer jót tenne az országnak, a lakosság 36 százaléka értett egyet. Ez a legmagasabb arány a Globsec által vizsgált országok között, hasonlóan kedvezőtlen eredményt (szintén 36 százalékot) csak Románia produkált. Szlovákia esetében a mutatóra hatással lehet az is, hogy az ország lakosságának mindössze egyharmada elégedett a demokrácia működésével, és nagyjából ugyanennyien bíznak meg a kormányban.

A sajtó megítélése azonban az átlagon felüli északi szomszédunknál. Miközben a 9 országban átlagosan 46 százalék bízik a médiában, a szlovákok 50 százaléka gondolkodik így.

Szlovákia is a magyar álláspontot osztja az orosz–ukrán háborút illetően

Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki – közölte a pozsonyi külügyminisztérium pénteken kiadott állásfoglalásában, amelyet a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett.