Közélet

A megfogyatkozott ukrán hadsereg új toborzási módszert tesztel

Egyre kevesebb katonája van Ukrajnának, a fiatalok pedig nem szívesen vonulnak a frontra. A hadseregnek új módszereket kell találnia, hogy harcba hívja az embereket, különben elveszítik a háborút Oroszország ellen. Egy ukrán zászlóalj, a Da Vinci Farkasai (Da Vinci’s Wolves) a közösségi médián keresztül toboroz, és sokszoros a túljelentkezés.

Sokkal aktívabban toborozza az új katonákat az ukrán hadsereg. A fronton hiány van harcra fogható emberekből, miközben Oroszország egyre hevesebben támadja Szumi megyét és a donyecki térséget. Már az Instagramon és óriásplakátokon is megjelentek toborzó hirdetések.

Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv
toborzás
A megfogyatkozott ukrán hadsereg új toborzási módszert teszel / Fotó: AFP

Ne várja meg, amíg az ellenség eljön az otthonába! Pusztítsuk el együtt az ellenséget!

– olvasható az ukrán Da Vinci Farkasai zászlóalj toborzó hirdetésében.

Volodmir Zelenszkij is a toborzás fontosságát hangsúlyozta, és közölte, hogy már 31 ezer ukrán katona halt meg a fronton a háború kirobbanása óta. Az Unian ukrán portál szerint ez a szám bőven alulbecsült.

Eközben a fronton harcoló csapatok folyamatosan erősítés kérnek Kijevtől. A harcra fogható katonák fogynak, akik élnek, azok kimerültek. A harc folytatása érdekében az ukrán kormány több pénzt önt a hadseregbe, törvényeket módosít, és próbálja rávenni a külföldre menekült ukránokat, hogy térjenek haza.

Ukrajnai háború: senki sincs biztonságban, feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

A hősi halál szerintük olcsóbb, mint a válóper. Oroszországhoz hasonlóan Ukrajnában is a családi problémák hidegvérű megoldásává vált a hadkötelesség.

Hiába a folyamatos toborzás, az újonc nem a legjobb munkaerő az egyik parancsnok szerint. Az önkénteseknek nincs megfelelő képzettségük, a kiképzésük túl sok időt venne igénybe.

Sokan jönnének harcolni, de ezek az emberek nem katonák. Jelentkeznek és feltételeket szabnak. Ők akarják eldönteni, hogy melyik egységbe kerüljenek, meg akarják válogatni a parancsnokaikat. Ez nem így működik

– mondta a Da Vinci Farkasai parancsnoka, Szergej Filimonov hadnagy.

Da Vinci Farkasai

A Da Vinci Farkasai az egyik leghíresebb zászlóalj az ukrán hadseregben. Hatékonyságukról, szervezettségükről és motiváltságukról ismertek. Az egység a nevét az első parancsnokáról, Dmitrij „Da Vinci” Kotsjubailóról kapta, aki 2014-ben otthagyta a művészeti iskolát, hogy Oroszország ellen harcoljon. A férfi tavaly halt meg Bahmutnál, temetésén az ukrán hadsereg főparancsnokai mellett még Volodimir Zelenszkij is részt vett. A kijevi toborzóközpont előterében Da Vinci portréja köszönti a jelentkezőket.

A zászlóalj hivatalos neve az Ukrán Fegyveres Erők 59. Motorizált Lövészdandárja. Az egységben több önkéntes is harcol, színészek, futballultrák, és még egy egykori gyerekorvos is van a sorai között. A zászlóalj és tagja nagyon népszerűek a közösségi médiában, az Instagram-oldaluknak 50 ezer követője van. A katonák együtt és egymásért is harcolnak, nagy az összetartás közöttük. A parancsnokok tapasztalt vezetők, jó taktikai készségekkel. A Da Vinci Farkasai híres arról, hogy nagyon kevés embert veszít a harcokban. Az egység egy veteránja a jelenlegi vezetőt, Filimonovot a legjobb parancsnoknak nevezte, aki alatt valaha szolgált.

Az ukrán önkéntesek a legnagyobb számban Da Vinci Farkasaihoz jelentkeznek, már legalább ezer csatlakozási kérvényt kaptak. Az új tagok elmondták, hogy azért csatlakoztak az egységhez, mert a közösségi médiás tartalmaik meghozták az elszántságukat a harchoz.

Senkit nem hoztak ide erőszakkal. Itt mindenki egyenlő félként kezeli a másikat. Olyan emberekről van szó, akik a hazánkért akarnak harcolni

– mondta az egyik újonc, Dmitrij Zsarcsenko, aki a háború előtt egy európai cég marketingvezetője volt.

 

Ukrajna ukrán hadsereg katona toborzás
Kapcsolódó cikkek