Közélet

Váratlan fordulat: Egyre több orosz disszidens tér haza

A háború elől menekülők nehezen tudják megújítani tartózkodási engedélyüket, miközben diszkriminációval is találkoznak. A sokszor rendszerkritikus disszidensek előtt bezáruló ajtók Putyin malmára hajtják a vizet.

Egyre több orosz tér haza azok közül, akik még 2022-ben, az orosz–ukrán háború ellen tiltakozva, vagy épp a mozgósítástól tartva hagyták el az országot. Mindez propagandaszempontból is jól jön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de a munkaerőhiánnyal küzdő orosz gazdaságot is segíti.

Passengers wait for their taxis at Moscow's Sheremetyevo International Airport on September 14, 2023. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP) disszidens
Az egyik moszkvai repülőtér, ahová a hazatérő disszidensek is érkezhetnek / Fotó:  Natalia Kolesnikova / AFP

Sok disszidens ugyanis azzal volt kénytelen szembesülni, hogy egyre nehezebb a tartózkodási engedélyét megújítani, és egyre kevesebb olyan országot találni, amely még mindig szívesen látja őket.

Megfordult a kivándorlási hullám

A háború kezdete kivándorlási hullámot indított el, amit aztán 2022 szeptemberében újabb hullám követett, amikor Putyin 300 ezer tartalékos mozgósítását rendelte el. Ám azóta a folyamat nemcsak lelassult, de a visszájára is fordult. A Finion nevű, költöztetéssel foglalkozó cég adatai szerint a 2022-ben elköltözők 40-45 százaléka már hazatért – írja a Bloomberg.

A többségében magasan képzett emberek hazatérését az orosz propaganda Putyin politikájának támogatásaként adja elő, és egyben a nyugati oroszellenesség bizonyítékaként is. A hazavándorló oroszok pedig az ország gazdasági növekedésének ötöde és harmada közötti részéért felelhetnek szakértői becslések szerint.

Sokaknak kellett a tartózkodási vagy épp munkavállalási engedélyek megszűnte miatt hazatérnie, de azok száma sem kevés, akiket a távozásuk előttinél jóval jobb ajánlatokkal csábítottak haza. Ők a munkájuk mellett a fogyasztást is élénkíthetik. Amikor a CERN bejelentette, hogy nem dolgozik orosz tudósokkal az idén, az egyik orosz kutatási központ vezetője ajándéknak nevezte a döntést.

Nemcsak Nyugatra mentek a disszidensek, akiket egyre kevesebb ország lát szívesen

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hányan hagyták el az országot, de az Alfa Bank szerint számuk akár az egymilliót is meghaladhatja. Bár voltak, akik Európába menekültek, sokan olyan országokat választottak, mint az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld, Indonézia vagy épp a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok.

A Finion adatai szerint még az olyan országok, mint Örményország vagy Kirgizisztán, is nehézségeket gördítenek a tartózkodási engedély megújítása elé, és Törökország is sok orosz disszidenst meglepett egy hasonló döntéssel. Az országban ma már csak mintegy 60 ezer orosz rendelkezik rövid távú tartózkodási engedéllyel, miközben 2022-ben ez a szám még 132 ezer volt.

Hasonló fejlemények olvashatók ki Georgia vagy Kazahsztán adataiból is, és ez várhatóan folytatódni is fog, ugyanis egy kutatás szerint mindössze a disszidens oroszok 41 százaléka érzi helyzetét stabilnak új hazájában, miközben 25 százalékuk tapasztalt negatív diszkriminációt.

 

tartózkodási engedély oroszország háború kivándorlás
Kapcsolódó cikkek